Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Blottlagda skillnader öppnar för förbättringar på storsjukhus

Publicerad: 21 oktober 2015, 06:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ytterligare ett steg har nu tagits för att göra svensk sjukvård mer transparent och jämförbar. På eget initiativ har Sveriges sju universitetssjukhus med hjälp av konsultföretaget McKinsey låtit jämföra sig i en ny rapport. Det är utmärkt.

Arbetet bygger på en liknande jämförelse mellan Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska sjukhuset och Skånes universitetssjukhus som kom 2013.

Rapporten är ett närmast oemotståndligt smörgåsbord av intressant fakta, och det är inte svårt att föreställa sig förbättringsarbetare i het diskussion över de skillnader som blottläggs i den nya rapporten.

I avsnittet om personal och produktivitet framgår att personalkostnaden växer för samtliga sjukhus och att andelen frånvarotid är minst i Örebro, 13 procent, och högst vid Karolinska, 18 procent. En av de mest fascinerande skillnaderna, med tanke på den senaste tidens diskussioner och regeringens budskap om att ”låta proffsen vara proffs”, är den som gäller antalet vårdadministratörer i förhållande till läkare. När man räknat hur många medicinska sekreterare och annan vårdnära administrativ personal som finns i förhållande till antalet läkare landar Linköping på 0,4 vårdadministratörer per läkare medan Sahlgrenska bara har 0,15. Hur stor roll spelar det? Detta bör leda till intressanta diskussioner inne på sjukhusen.

Vad gäller resultaten för medicinsk kvalitet, som bygger på Öppna jämförelser, kan konstateras att rapporten i huvudsak bekräftar Dagens Medicins rankning Bästa sjukhuset där Umeå och Linköping återfinns i toppen och Karolinska i botten. De skillnader som finns beror på hur metod och källor valts.

Till sist: Stort tack alla ni läsare som hjälpt oss att sprida vårt erbjudande om en gratis årsprenumeration på Dagens Medicin till nyanländ vårdpersonal. Vår förhoppning är att kunna bidra till att dessa yrkespersoner får öva sin svenska och lära sig mer om svensk sjukvård i väntan på godkänd legitimation. Min e-postlåda är fylld till brädden av meddelanden och jag är glad att välkomna Mohammed, Fayez, Dragana, Zedan, Fady, Ismaiel, Attia, Sergiy, Faiza, Biljana, Ebrahim och många andra läkare och sjuksköterskor som läsare!

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev