onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Borttagen krönika om "udhd"

Publicerad: 20 februari 2017, 15:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I dag har jag, för första gången på tre år som chefredaktör, fattat det ovanliga beslutet att ta bort en text från dagensmedicin.se. I texten, skriven av en av våra återkommande krönikörer inifrån vården, uppfann skribenten en påhittad diagnos – udhd – i en humoristisk betraktelse över vårdpersonalens kamp med duktighet. Texten tar avstamp i den verkliga diagnosen adhd.

De flesta läste texten om ”udhd” som en träffsäker beskrivning av egna utmaningar i jobbet. De kände igen sig i den uppfordrande duktigheten, skrattade åt sig själva och delade. Men några har läst texten på ett helt annat sätt. De har uppfattat texten som raljerande mot personer med diagnosen adhd, eller till och med, som ett försök att antyda att diagnosen adhd inte är på riktigt.

Det är något som skribenten varken skrivit eller avsett med sin text, och som Dagens Medicin inte heller avsett genom publiceringen av den.

Att den ändå har landat så hos vissa läsare är ett faktum, likaväl som att adhd är en etablerad diagnos. Adhd är på riktigt. De utmaningar som personer med adhd möter i samhället är på riktigt.

Dagens Medicins mission är att förbättra svensk sjukvård. Det innebär att vi vill upplysa, granska, bilda, engagera och roa vår läsekrets i svensk sjukvård.

Den här krönikan kan uppenbarligen uppfattas på vitt skilda sätt, beroende på vem som läser och med vilka glasögon. Jag fick till slut konstatera att texten kan kapas som stöd för att sprida desinformation om en etablerad diagnos och forskningen kring den. Därigenom riskerar den att försvåra livet för en redan utsatt patientgrupp. Det är i direkt motsats till vårt uppdrag, och texten har därför tagits bort.

ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som Dagens Medicins redaktion bevakar regelbundet, och ett ämne som vi kommer att fortsätta att granska, både vad gäller ny forskning och hur väl vården möter patienternas behov.

Vi kommer också fortsatt att bjuda in fristående skribenter som ger uttryck för sina personliga åsikter och tankar, och som vi publicerar i en ständig önskan om fri debatt.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev