Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Brist på vårdplatser riskerar att leda till en ond spiral”

Det är ändå dags att ställa frågan om gränsen för strategiska neddragningar av vårdplats­er är nådd, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 20 oktober 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det är ändå dags att ställa frågan om gränsen för strategiska neddragningar av vårdplats­er är nådd – och att tänka mycket noga kring framtida behov när sjukhus byggs”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetVårdplats

Den där gyllene formeln för hur många vårdplatser som en region bör ha finns förstås inte. Men någonstans går en gräns. Signaler från flera svenska sjukhus är tydliga tecken på att hos dem är gränsen just nu passerad. Slamret av grytlock som patienter på Akademiska sjukhuset försetts med när de placerats utom räckhåll från en vanlig larmknapp är i sig en larmsignal. Må vara en övertydlig sådan.

De disponibla vårdplatserna räcker på många håll inte till för behoven. Det slits hårt för att hitta lediga sängar, patienter blir liggande i korridorer eller hamnar på avdelningar där de inte alls hör hemma. Patientsäkerheten hotas. 

Att Sverige i jämförelse med andra OECD-länder legat i botten när det gäller tillgång på vårdplatser har länge kritiserats från bland annat läkarhåll. 

Vår granskning visar dessutom att de disponibla vårdplatserna på sjuk­husen har minskat ytterligare i 16 av 21 regioner åren 2018 till 2020. I vilken utsträckning som siffrorna hade sett annorlunda ut utan covid-19 går inte att säga. Men i alla de 16 regionerna, med något enstaka undantag, var det en minskning av de disponibla vårdplatserna även mellan 2018 och 2019.

Det är ingen stor dramatik över storleken på siffrorna. Men vittnes­mål från ett antal sjukhus där platserna faktiskt inte räcker till ger skäl till oro. Det är också tydligt att många sjukhus i nuläget inte mäktar med att ha alla de platser som i normalfallet skulle vara öppna öppna. Förklaringen stavas ofta brist på sjuksköterskor. Och här spelar effekterna av pandemin in. Trötthet, uppskjuten semester, vabbande och ibland fler uppsägningar ökar trycket på dem som är på plats.

En plats i toppen av OECD:s vårdplatslista är inget självändamål. I Sverige är exempelvis utvecklingen av dagkirurgi en viktig förklaring till en högst motiverad minskning av vissa vårdplatser. Och en stor överkapacitet av lediga sängar är slöseri med resurser som behövs till annat i sjukvården.

Det är ändå dags att ställa frågan om gränsen för strategiska neddragningar av vårdplats­er är nådd – och att tänka mycket noga kring framtida behov när sjukhus byggs. Här och nu handlar det om att skapa förutsättningar för att bemanna vårdplatser som ”ska” vara öppna. Kanske krävs det nytänkande för att lösa uppgiften, men sjukhus där personal till slut inte orkar med brist på vårdplatser riskerar annars att hamna i en ond spiral.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev