Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Dagens Medicin utökar med fokus på kommunal sjukvård

Publicerad: 6 oktober 2015, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Med start denna vecka ska Dagens Medicin bevaka även den sjukvård som utförs under kommunalt ansvar. Trogna läsare vet att redaktionen redan många gånger skrivit om området i gränslandet mellan kommuner och landsting och det flertalet lovvärda projekt med att föra samman dessa världar som finns på flera håll i landet. Med tiden har det blivit allt tydligare att detta så kallade organisatoriska mellanrum rymmer så mycket av sjukvårdens problem att vår bevakning behöver fördjupas. Den behöver helt enkelt bli vardag.

Vi kommer att fortsätta rikta oss till beslutsfattare och legitimerad vårdpersonal, och väljer bort sådant som ligger utanför vår kompetens (tänk omsorg och hemtjänst). Dagens Medicin är och förblir ett mediehus som granskar, debatterar och erbjuder mötesplatser för den svenska sjukvården.

Vad vi hoppas bidra med är att på våra tidningssidor, vår sajt och de seminarier som Dagens Medicin Agenda ordnar se till att olika delar av sjukvården möts. Det är särskilt viktigt i effektiviseringstider. Under press finns alltid ett behov av att tala om vad man inte gör, vilka patienter man inte tar emot, vad som är någon annans problem. Sköra äldre patienter passar inte riktigt in i de hyper­specialiserade stuprören och riskerar att bli vårdens Svarte Petter. Det drabbar den sjuke och får också viktiga konsekvenser för dem som arbetar i sjukvården.

Men när vårdpersonal och beslutsfattare möts, har tillgång till samma information, försöker förstå varandras ståndpunkter finns också god chans att komma åt problemen. För det gnisslar tidvis i kontakterna mellan viktiga delar i patientkedjan. Mellan primärvården och sjukhusspecialisterna. Mellan kommun och landsting. Det ska Dagens Medicin bevaka.

Och vi behöver er hjälp. För att få fast grepp om hur vården fungerar under 290 kommunala hattar tar vi tacksamt emot tips om de problem som behöver lösas, de goda exempel som fungerat och vilka frågor som är mest angelägna för er som har ansvar för patienterna. Vi vill veta både från er som jobbar i kommun och i landsting – hur påverkar ni varandra?

Ring vår redaktion på 08-409 320 40 eller mejla på adressen redaktionen@dagensmedicin.se. Vi ser fram emot tips!

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev