Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Dags att införa parterapi för att undvika taktiska överklaganden

Publicerad: 19 mars 2015, 14:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Minns ni upphandlingen om HPV-vaccinerna? En juridisk följetong seg som kola tack vare en upp­hand­lings­process där först den ena, sen den andra vaccin­till­verkaren överklagade besluten. Flera landsting och regioner såg sig tvingade att runda hela problemet med direktupphandlingar för att kunna komma igång med vaccinering av unga kvinnor.

Nyligen presenterade en statlig utredning förslag om hur den sortens elände kan undvika att upprepas. Men det är inte lätt. Inte ens att enas om problembilden.

Är det så att företag som deltar i upphandlingar, till exempel läke­medels­före­tag eller producenter av medicinteknik, sitter och taktiköverklagar regionernas beslut för att blockera och fördröja en nödvändig process? Finns det, med andra ord, okynnes­över­klaganden? Nja, det ville ingen riktigt tro när överprövningsutredningens särskilde utredare Christer Sjödin och chefsjurist Åsa Edman på SKL Kommentus tillika expert i utredningen, nyligen deltog i ett frukostsamtal arrangerat av Pharma Network. Den övergripande tanken med förslagen som nu lagts fram är att uppmana till dialog mellan parterna innan allt gått tvärfel och hela saken hamnat i domstol.

Man kan likna det vid parterapi för att undvika skilsmässa. Gå dit i tid, brukar det heta. Går man för sent har minst en part redan bestämt sig för vad som nu behöver hända och båda har positionerat sig i varsitt hörn. Utredningen har nu bland annat landat i:

Klagomål som en leverantör har på själva upphandlingsförfarandet ska göras direkt. Det som inte tagits upp i det inledande skedet, får inte tas upp för att riva upp alltsammans i ett senare skede. Den som stör sig på att disken växer i vasken har alltså ett ansvar att föra frågan på tal, inte komma och gnälla ett år senare.

Förvaltningsrätten ska också klara av att handlägga dessa fall inom 90 dagar. I dag tar en tredjedel av målen längre tid än så att behandla, och det bidrar självklart till en del gnissel.

Frågan är hur de runt 1 500 överprövningar som görs årligen påverkas. Utredaren säger själv: Om förslagen blir verklighet kan uppemot 20 procent försvinna.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev