Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Dags för en lag som värnar både patientsäkerhet och integritet

Publicerad: 14 februari 2017, 13:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Röster höjs nu allt oftare för att lagstiftningen kring patientdata behöver ändras för att sjukvården ska kunna bli modern och digital. I veckan som gick stod just detta önskemål högt upp på listan för flera av paneldeltagarna under diskussioner på Primärvårdens dag.

Utan tvekan är denna fråga central för utvecklingen av sjukvården. För att bedriva god och patientsäker vård behöver personalen ha vettig bakgrundsinformation och så är det inte i dag. Dessutom är många av de system som personalen är beroende av inte tillräckligt användarvänliga, och inte heller särskilt kommunikativa med andra i vårdkedjan.

Den nuvarande patientdatalagen är från 2008 och det dröjde inte många år förrän det blev dags att utreda frågorna på nytt. Lagen fick kritik för att fokusera för hårt på allt vården inte fick göra och ledde till osäkerhet och rädsla hos professionen. Lagstiftningsprocessen är trög av en anledning, det ska inte vara hur lätt som helst att ena dagen ha en lag som pekar hit för att andra dagen ha en som pekar dit. Ibland, som med patientdata, går det långsamt för att förslag om nya lagar blivit lagda på vänt, i en skrivbordslåda eller malpåse.

Det har nu blivit vanligt i sjukvårdsdebatten att skaka lite på huvudet åt lagstiftningen på det här området, eller myndigheter som för­söker se till att den följs. Data­inspektionen, Inera och andra får sin släng av sleven av vårdens förnyare och debattörer.

Det är lätt att raljera, jag har gjort det själv. Frustrationen blir större och större i takt med att samhället fylls av digitala tjänster som underlättar allt från att deklarera till att boka bord på en restaurang på andra sidan jorden. Samma personer som använder dessa tjänster privat går sen in på jobbet för att försöka hjälpa patienter i en informations­miljö som helt enkelt är kass.

Den hårda tonen bör nu riktas mot rätt nivå. Det är regeringen och riksdagens ledamöter från höger till vänster som behöver känna pressen av vårdens otålighet. Arbetet med att ta fram en ny och vettig lagstiftning, som värnar både patientsäkerhet och personlig integritet, måste skyndas på.

Sedan våren 2014 finns förslag från den statliga utredningen om rätt information i rätt tid. Dags att sätta fart.

Noterat i veckan:

Toppen

Att ett nytt pris för cancerforskning är fött. Framlidne affärs­mannen Bengt Sjöberg donerade 2 miljarder svenska kronor till forskning och nu delas Sjöbergpriset ut för första gången. De amerikanska forskarna James P Allison och Tony Hunter får dela på 1 miljon US dollar.

Botten

Att Inspektionen för vård och omsorg vid granskning kommit fram till att bara två av 29 vårdcentraler i Västerbottens läns landsting tar ansvar för att kalla patienter som fått behandling till uppföljning. Det rapporterar Läkartidningen och Vårdfokus.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev