Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Dags för ett nytt initiativ som sätter fokus på helheten

Publicerad: 23 oktober 2018, 16:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Värdet av breda mötesplatser för sjukvårdens kliniker, politiker och administratörer är och förblir enormt.” Det där är en mening jag skrev 2012 i en av mina första krönikor på Dagens Medicin (då som ansvarig för vetenskapliga fördjupningar). Den texten handlade om riksstämmans kamp mot vikande intresse; en stämma som så småningom skulle somna in för gott.

Jag har alltid varit intresserad, vissa skulle säga besatt, av helheter. Hur alla i en organisation utgör varsin livsviktig kugge i ett stort hjul, som samsas och tjänar på att det går smidigt och bra för alla. För patienten kan det vara helt avgörande att länkarna i sjukvårdskedjan håller. För vårdpersonal bygger det på en förståelse för varandras arbetsuppgifter och hur det man själv gör påverkar andra delar av vårdförloppet. I tider av stress och nedskärningar är den sortens tänk som mest bräckligt. ”Det där ska inte vi göra, det är dom”.  Som tur är finns numera många initiativ till att bygga broar som ointresse, nedskärningar eller okunskap har bränt.

Det framstår som helt logiskt att hälso- och sjukvårdens specialisering gjort att de smala, nischade mötesplatserna vunnit mark. I en tid då fortbildning står lågt i kurs måste man prioritera.

Det är också på sin plats med lite självkritik. Jag konstatera att även vi på Dagens Medicin följt och tidvis förstärkt hälso- och sjukvårdens stuprör genom till exempel nischade möten och teman. Ibland är det relevant att bara ha de närmast berörda på en plats.

Men det är dags för något nytt också. Därför är jag glad och stolt att berätta om ett nytt initiativ för att skapa det stora mötet för hälso- och sjukvården. Jag hoppas att vi kan dra ett strå till helhetsstacken genom att den 26–27 mars 2019 bjuda in till en ny arena för samtal och lärande. Där kommer vi att fördjupa oss i fyra viktiga områden: primärvården, den kommunala hälso- och sjukvården, strategier för framtidens sjukvård och digitalisering.

Vi gör detta med viss bävan, eftersom stora möten innebär stor risk. Men med en fast övertygelse om att det i omställningstider (utan regering!) finns ännu större behov av att förstå, diskutera och påverka det som komma skall.

Har du idéer om vilka ämnen och personer du vill se på scenen eller träffa i pauserna? Hör gärna av dig!

Toppen
Att landstingens klimatpåverkan minskar. Energiförbrukningen i landstingens lokaler var 13 procent mindre förra året jämfört med 2009, vilket sparar totalt 200 miljoner kronor per år.

Botten
Att om tio veckor ska alla landsting vara oberoende av hyrpersonal. Men sannolikheten att så sker är försvinnande liten och vägen dit lång och krokig. Regiondirektören i Västra Götaland konstaterar att det är en ödesfråga för sjukvården att bli en attraktiv arbetsgivare.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev