Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Därför tar Bästa sjukhuset paus – och vem skulle hinna jubla?

Rankningen av Sveriges akutsjukhus tar en paus och förklaringen stavas, som när det gäller nästan allt annat just nu, covid-19.

Publicerad: 20 januari 2021, 16:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm, chefredaktör, Dagens Medicin – och inblandad i både de första årens och den senaste omgången av Bästa sjukhuset.

Foto: Gabriel Liljevall/Bildbyrån


Jag är övertygad om att det i vanliga fall vankas lite oroligt, men förväntansfullt, i en hel del sjukhuskorridorer runt om i landet precis den här tiden på året. Och i vanliga fall hade vi på redaktionen dubbel- och trippel­kollat att alla listor på väg till tryckeriet stämde överens med de omfattande Exceldokument vi börjat arbeta med långt före jul. Antagligen vässat på någon rubrik i sista stund. Och så kollat listorna en fjärde gång. 

För det är i januari som vi på Dagens Medicin varje år sedan 2012 har presenterat Bästa sjukhuset – vår rankning i tre kategorier av alla Sveriges akutsjukhus. Så blir det inte i år, vilket vi berättade om på notisplats i sista numret före jul. Rankningen tar en paus och förklaringen stavas, som när det gäller nästan allt annat just nu, covid-19.

Det har inte varit något lätt eller självklart beslut och en del blir säkert besvikna. Bästa sjukhuset har ett mycket stort genomslag. Det är uppenbart att en topplacering har engagerat ute i regionerna – från klinikgolv upp till sjukvårdspolitiker – och jag är övertygad om att rankningen har haft en del i en strävan efter att både höja kvaliteten och visa att det görs.

Glädjen och stoltheten på de sjukhus som tagit emot utmärkelsen har varit påtaglig. Om rankningen också bidrar till att ge alla dem som enträget arbetar med att systematiskt driva på och utveckla mätning av kvalitet är det en stor bonus.

En mycket väsentlig del av rankningen bygger på data ur kvalitetsregister, data som denna gång skulle ha baserats på en covidfri sjukvård utförd 2019. Den hade gått alldeles utmärkt att använda. Men där finns också en hel del data, kring bland annat tillgänglighet och hygien, som borde ha hämtats från pandemiåret 2020.

Det hade naturligtvis gått, men gjort det hela avsevärt svårare. Det hade troligen också känts mindre relevant. När vi i veckan har passerat 10 000 covidsmittade avlidna, sju regioner aktiverat krisläges­avtal och pandemin påverkar varenda en i sjukvården hade det också, ärligt talat, känts ganska otajmat att överräcka diplom och blomsterkvast till de vinnande sjukhusen. Därtill kanske via länk. Och frågan är vem som hade haft tid att jubla.

Bästa sjukhuset i någon form lever kvar, men hur låter jag vara osagt. Hur data från 2020 kan användas i kommande jämförelser blir en mycket spännande diskussion. Bidra gärna till den!

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev