Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

De viktigaste samarbetsvinsterna finns närmast patienten

Publicerad: 19 oktober 2016, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Regionreformen tycks hänga på en skör tråd. Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har sedan tidigare avvisat förslaget om sex nya storregioner i landet. Tanken var att tre skulle bildas redan 2019.

Centerpartiet vill att regionindelningen ska bygga på frivillighet – att inget landsting ska tvingas in i en storregion mot sin vilja. Anders W Jonsson (C), vice partiledare och sjukvårdspolitisk talesperson levererar en slagkraftig formulering: ”Äktenskap som tvingas fram blir aldrig bra”.

Miljöpartiet och Vänster­partiet kan tänka sig tvång om det blir nödvändigt, och utgör därför en viktig stödgrupp för Socialdemokraterna. Alla partier utom Sverigedemokraterna har bjudits in till samtal i frågan, och regeringens hopp lär närmast stå till Kristdemokraterna som ännu inte satt ner foten. Sedan tidigare har partiet drivit frågan om att en större statlig styrning av sjukvården är nödvändig. Som ett mantra har upprepats att det är orimligt att bedriva vård på 21 olika sätt i ett litet land som Sverige. Det ligger mycket i det. Men för med­borgarna har avståndet till landstingspolitikerna ofta varit längre än till kommunpolitikerna redan i dag – att göra ännu större enheter riskerar att skapa ett demokratiskt underskott.

Det är lätt att se att möten, initiativ och överenskommelser lättare kan komma till stånd om sex ska rymmas vid ett bord än om 21 ska göra samma sak.

För sjukvården hävdas ofta att teknik- och kunskapsutvecklingen är så intensiv att de små landstingen har svårt att hänga med. Det finns säkert sådana exempel. Samtidigt har Dagens Medicins granskning nyligen visat att vad gäller kirurgrobotar har de ökat kraftigt och närmast blivit en statusmarkör som små landsting hoppas locka kirurger med.

Ur sjukvårdens perspektiv är det angeläget att regionfrågan inte blir det allena saliggörande. De viktigaste samarbetsvinsterna finns trots allt närmast patienten. Det kommer att krävas extremt stora insatser för att hjälpa sjuka få en bra vård i sin hemkommun efter utskrivning, och under den sista delen av livet. Ska vården klara den demografiska utmaningen behövs god utveckling som kommer så väl underifrån som från toppen.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev