Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Den största bristen är någon som kan köra barnvagnen

Publicerad: 23 maj 2014, 06:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En kväll förra veckan lyssnade jag på en svensk hjälpmedelstekniker som förklarade hur man bäst monterar en slemsug på en barnvagn. I Lettlands huvudstad Riga, där det här samtalet ägde rum, är problemet för barn med funktionshinder inte bara bristen på själva slemsugen, utan bristen på någon som kör barnvagnen överhuvudtaget.

Barnhemmen vi besökte under resan, anordnad av organisationen Vaggan, var fulla av alla sorters barn övergivna av sina föräldrar. Många av barnen har allvarliga funktionshinder, inte sällan orsakade av mammans drog- eller alkoholintag under graviditeten. Där finns också barn med Downs, cerebral pares, hiv. Deras framtid är oviss. Ljusare där på barnhemmen än vad den kunde varit, men ändå med rätt dåliga odds. Några adopteras. Andra placeras på ålderdomshem vid 18 års ålder. Några få kan återförenas med sin familj.

Dagens Medicins förste chefredaktör Per Gunnar Holmgren var med och startade Vaggan hösten 2002. I fredags invigdes den hjälpmedelscentralen i Riga som är det senaste strået till stacken i organisationens arbete för att hjälpa barn med funktionshinder i Lettland och Litauen. Det är inspirerande att se med egna ögon vad en särskilt anpassad rullstol kan betyda. Och att höra från de givare i svensk sjukvård som bidrar med material och kunnande för att göra livet bättre för barnen. Med på resan fanns hjälpmedelsexperter, sjukgymnast, arbetsterapeut från till exempel Hjälpmedel Stockholm och Sodexo hjälpmedel.  Små rullstolar, större rullstolar, gåstolar och kuvöser skänkta av givare i Sverige kan nu hjälpa ännu fler.

Vaggan samlar in pengar för att kunna betala resor och uppehälle för svensk sjukvårdspersonal som kan utbilda föräldrar om barnens diagnoser och behov. I hopp om att någon ska köra den där barnvagnen.

Jag har fått många förslag på hur gnisslet mellan allmänläkare och specialistkollegor på sjukhus kan smörjas bort, efter min ledare om problemen i nr 19. Men jag vill ha fler! Bästa idén ger en årsprenumeration på Dagens Medicin.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev