Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Den viktigaste lärdomen är hur lite vi vet om primärvården

Publicerad: 21 november 2014, 11:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Debatten om vårdvalets vara eller icke vara fick nytt bränsle när Riksrevisionen förra veckan lade fram sin rapport om effekterna för primärvården. Den slog fast att det har blivit lättare för patienterna att komma fram till vårdcentralen på telefon, och lättare att få tid för besök. Samtidigt tycks patienter med större vårdbehov trängas undan i primärvården, och ojämlikheten i hälsa visar inga tecken på att ha blivit mindre av det obligatoriska vårdvalet.

Många av de 200 nya vårdcentraler som växt fram i reformens fotspår återfinns i områden där folk har gott om pengar och utbildning och mindre behov av vård än genomsnittet.

Som väntat har bedömare – beroende på ideologisk läggning – utnyttjat Riksrevisionens rapport för att förstärka valfritt budskap. Tidigare socialminister Göran Hägglund (KD) tycker att nya regeringen är paniskt rädd för allt som inte drivs i offentlig regi.

(Nu vill ju inte den nya regeringen förbjuda vårdval, om man ska vara noga, bara ta bort själva obligatoriet.)

Vårdminister Gabriel Wikström (S) använde å sin sida argumentet att dagens vårdval som system har så stora brister att det inte är rimligt att ha kvar. (Med den sortens resonemang borde man lägga ner alla landsting direkt, med tanke på hur svårt landstingen har att ge jämlik vård över landet.)

Det är svårt att dra vettiga slutsatser om hur primärvården har påverkats av vårdvalet, eftersom ingångsvärdena är så skakiga. Tack vare vitt skilda ersättningssystem och en bristande öppenhet kring resultaten är det mycket oklart vad som går att säga överhuvudtaget.

Den viktigaste lärdomen i Riksrevisionens rapport är hur lite vi egentligen vet om primärvården. Eftersom den inte omfattas av rapporteringsskyldigheten till patientregistret så kan vi inte säga särskilt mycket om hur befolkningen använder sig av primärvården, vad den kostar och om den avlastar specialistvården på önskvärt sätt. Ett två och ett halvt år gammalt förslag om att åtgärda detta ligger obehandlat i socialdepartementets byrålåda.

Vill den nya regeringen göra nytta för hela sjukvården vore ett gott första steg att se till att förändringar i primärvården går att utvärdera.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev