Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det är aldrig fel att ställa frågan: Vad kan vi göra – här och nu?

Publicerad: 5 november 2015, 18:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Läkarbristen i primärvården är ett närmast ständigt bekymmer. Men med två djupa andetag och lite optimism kan man också se positivt på de försök till lösningar som växer fram i bristens spår. I veckans nummer av Dagens Medicins papperstidning kan du läsa om en sjuksköterskeledd infektionsmottagning i Örnsköldsvik där de sjuksköterskor som tagit sig an uppgiften också kunnat höja sin lön med upp till 2 500 kronor i månaden. På vårdcentralen i Boxholm umgås verksamhetschefen med liknande idéer: en lättakut ledd av sjuksköterskor som också kan ta över vissa kontrollbesök, med webbuppkoppling till konsulterande läkare på distans.

Nöden är utan tvivel uppfinningarnas moder. Det bästa vore naturligtvis om allmänläkarbristen inte fanns, men i väntan på mer långsiktiga lösningar är det aldrig fel att ställa frågan: Vad kan vi göra – här och nu?

På redaktionen har vi nu inlett arbetet med underlaget för Bästa sjukhuset 2015. Svaret på vilka sjukhus som placerar sig i toppen kommer i början av nästa år, men redan nu behöver vi er hjälp med förslag på relevant data som kan ingå i underlaget. Likt sjukvården vill Dagens Medicin också vara i ständig förbättring. Därför strävar vi efter att för varje år lägga till nya parametrar som kan bidra till bedömningen av hur de svenska akutsjukhusen lyckas med sina uppdrag. Det vi söker är sjukhusspecifika uppgifter av hög kvalitet, inrapporterade på ett sådant sätt att de blir jämförbara kliniker eller sjukhus emellan. Öppna jämförelser utgör i vanlig ordning en av de mest bärande byggklossarna, men vi tar tacksamt emot tips om nya möjligheter. För att jämföra sjukhusen utgår vi från tusentals uppgifter från till exempel nationella patientenkäter, mätningar av hur vårdgarantin uppfylls, följsamhet till hygienregler och förekomst av vårdrelaterade infektioner. Mätningen av överbeläggningar och utlokaliseringar per 100 disponibla vårdplatser ingår också, liksom väntetider på akuten.

Det blir fjärde året i rad som Dagens Medicin utser landets bästa sjukhus, och vi kommer att fortsätta att arbeta ur patientens perspektiv. Medicinska resultat väger alltid tyngst. Hjälp oss gärna att göra Bästa sjukhuset ännu bättre genom att mejla dina förslag till ­redaktionen@dagensmedicin.se

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev