Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Det är dags att lyfta blicken

Chefredaktör Lisa Blohm skriver om det som har pågått i skymundan under de senaste 15 månaderna, och som nu förtjänar att lyftas fram.

Publicerad: 2 juni 2021, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusUniversitetssjukhuset Örebro

Det ljusnar ganska snabbt. Sveriges haltande start för vaccinationerna i början av året börjar kännas avlägsen. De glada tillkänna­givandena om tagna sprutor haglar och själv får jag min första vaccin­dos mot covid-19 om några dagar. Siffrorna om inlagda och avlidna ser också betydligt mer positiva ut – även om vi väl vid det här laget har lärt oss att inte ta positiva trender som eviga.

Det är förstås viktigt att påminna sig om att delar av världen fortfarande befinner sig mycket långt från en rejäl lättnad när det gäller pandemin. Men låt oss ändå glädjas åt läget på hemma­plan och i Europa.

Därmed är det också dags att lyfta blicken ett antal snäpp, inte minst för oss som bevakar hälso- och sjukvården. Vad har utvecklats lite i skymundan under de 15 månader som har gått, men förtjänar nu att lyftas fram?

Några av de spännande saker som pågår ute i sjukvården i skuggan av pandemin skriver vi om i detta nummer av Dagens Medicin. Vid Universitetssjukhuset Örebro lär sig kardiologer att göra trombektomier i hjärnan.

Att hjärtläkare ger sig in på neurologins område är ingen okontroversiell lösning, men banar väg för öppning av ännu ett neuro­interventionslabb i Sverige och för att fler strokepatienter ska behandlas med trombektomi. I Örebro har sjukhuset tagit en ungersk specialist till hjälp för att införandet ska få ta den tid det behöver.

Från Danderyds sjukhus kommer ett annat exempel. Nere i källaren pressas använda förkläden ihop och plasten kommer tillbaka till sjukhuset i form av nya, likadana förkläden.

Det handlar ännu om ett pilot­projekt, som kom till på grund av pandemin. Läkaren och initiativtagaren Johanna Albert är entusiastisk, som initiativtagare har för vana att vara. Förklädena blir lite dyrare, men kol­dioxidutsläppen mindre och personalens inflytande på förklädenas utformning större. Det återstår att se om modellen permanentas.

Har du själv sett eller bidragit till spännande utveckling i skuggan av pandemin – tipsa oss.

Vid sidan av de goda exemplen krävs granskningar och djupdykningar. Ser du problem eller missförhållanden som Dagens Medicins journalister borde ­gräva i – kanske sådant som dolts eller förvärrats under pandemin? Tipsa oss även om det. 

TOPPEN

Riksrevisionen startar en granskning av hur myndigheter och regering har arbetat för att säkra tillgången på skyddsutrustning i kommuner och regioner under pandemin. Det är värdefullt med en sådan oberoende genomlysning.

BOTTEN

Att Vårdinnovations vd i veckan dömdes för mutbrott var väntat. Dessutom dömdes två personer med koppling till Region Skåne till fängelse för sin inblandning i muthärvan vid en upphandling. Bristen på respekt för allmänna intressen och medel är djupt upprörande. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev