söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Det är hög tid att visa att man menar allvar med öppenheten

Det är på något vis befriande att ordföranden för sjukhusstyrelsen medger att sjukhuset inte klarat sitt uppdrag när det gäller vissa canceroperationer, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 27 januari 2022, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm. Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

PandemidokumentenLex MariaCoronakommissionenRegion Skåne

Det är mänskligt att vilja skyla över problem fast det redan är försent. Men att i stället lyfta upp dem till ytan är en bättre väg att gå i längden. Inte minst för att få till en förändring och förhoppningsvis ge andra chansen att slippa göra samma misstag. 

Därför är lagen om lex Maria så bra, när den fungerar som det är tänkt. Ganska ofta är det systemfel som kommer fram i ljuset.

Och nog är det, låt vara i vid bemärkelse, ett systemfel som kirurgen Bobby Tingstedt vid Skånes universitetssjukhus i Lund lyfter. När resurserna helt enkelt aldrig riktigt räcker till för att operera alla allvarliga cancerfall i tid. Sex riktigt uppenbara fall av för sena canceroperationer har lex Maria-anmälts. Bobby Tingstedt hade kunnat välja ut ytterligare ett antal.

Det är på något vis befriande att ordföranden för sjukhusstyrelsen för samma sjukhus, liberalen Camilla Mårtensen, utan omsvep medger att sjukhuset inte klarat sitt uppdrag när det gäller vissa canceroperationer och att det är svårt att lyckas med det. Det hjälper förstås inte redan drabbade patienter, men att skippa under mattan-sopandet ökar chansen till lösningar.

I en helt annan del av Sverige än några operationssalar i Lund är det också hög tid att lyfta upp saker till ytan.

Det handlar om regeringskansliet och de ”pandemi-dokument” som efter Dagens Medicins avslöjande häromveckan blivit en omfattande följetong i landets medier. Coronakommissionen har nekats att få ut allt underlag som den har velat ha.

Det är svårt att veta vad detta egentligen beror på. Kanske har det skurit sig lite mellan kommissionen och i alla fall delar av regeringskansliet. Och kanske är en och annan på departementen evinnerligt trött på krav att lämna ut anteckning efter anteckning, mejl efter mejl, dokument efter dokument. Varav en hel del kanske varken gör från eller till för Coronakommissionens slutsatser.

Men det sistnämnda måste det vara kommissionens ansvar att avgöra. Och när regeringskansliet av mycket att döma sinkar och tämligen motvilligt lämnar ut en del dokument och säger att annat inte finns, växer lätt misstankarna om problem och försök att skyla över. 

Det är hög tid för regeringskansliet att visa att man menar allvar med öppenheten.

Läs alla Dagens Medicins artiklar om ”pandemidokumenten”. 

Toppen

Skräddarsydd gyn för ST-läkare

Den obligatoriska tiden inom gynekologi kan bli en trång sektor för ST-läkare i allmänmedicin. Lösningen i Kungälv är smart, med en utbildningsmottagning på en vårdcentral. Där tar blivande allmänläkare emot kvinnor – och handleds av gynekologen Cornelia Bergdahl.

Botten

Nedåt för vanliga iva-platser

Under pandemin har mängder av extra intensivvårdsplatser skrapats fram. Nu rapporteras det om att baskapaciteteten, kapaciteten på iva i ett normalläge, samtidigt sjunkit något nationellt sett. Det är olyckligt, särskilt när intensivvårdens ambition varit den motsatta.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev