Ledare
Det är inte vår magkänsla som ska avgöra öppenhetens gränser
Publicerad: 7 juni 2017, 12:47
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Öppenhet är, precis som yttrandefrihet, obekväm. De är principer som måste gälla hela tiden för att behålla sitt värde. Även när det instinktivt tar emot.
Dagens Medicin har rapporterat om ett fall där en privatperson begärt att få ta del av samtliga journaler för patienter som behandlats med centralstimulantia vid Kungälvs barn- och ungdomshabilitering. För Västra Götalandsregionen skulle detta innebära ett kolossalt arbete, enligt förvaltningschefen som avslog begäran. Det skulle inte vara praktiskt genomförbart att sekretessbedöma och maska känsliga uppgifter i totalt 277 journaler, menade han.
Men privatpersonen stod på sig och överklagade till Kammarrätten i Göteborg som gav regionen bakläxa. Journalhandlingar är allmän handling. Och sådana ska lämnas ut, efter att uppgifter som går att koppla till enskild patient svärtats över.
Efter domen har privatpersonen som begärde ut handlingarna preciserat sin begäran till ungefär 200 journaler. Det framgår inte explicit varför personen vill läsa journalerna, men mellan raderna anas en orolig anhörig som vill förstå om behandlingen är rätt. Totalt uppskattar regionen att det går åt ungefär en årsarbetstid till arbetet. Kunde oron ha stillats på annat sätt, med samtal och förklaringar? Om det vet vi inget.
Men sedan Dagens Medicin rapporterat om kammarrättens beslut har jag sett många tvärsäkra uttalanden, i sociala medier och kommentarer på dagensmedicin.se, om att lagar borde ändras, att beslutet är horribelt och hanteringen ett slöseri med skattepengar.
Särskilt det sista argumentet förs fram med intensitet. Men vad är alternativet? Att lämna ut allmänna handlingar bara när det inte kostar något? När anledningen känns okej eller begriplig eller rimlig enligt din och min magkänsla?
Den svenska öppenheten är unik och fantastisk och värd att kämpa för. Under hela mitt yrkesliv som journalist har den utsatts för hot om inskränkningar eller reella insnävningar. I varje samhällsförändring finns det någon som ropar på att öppenheten i just det här fallet borde vara lite mindre. För att passa med internationella samarbeten, med EU, med integritet, med polisutredningar, med budgeten, med bekvämligheten.
Men öppenhet är inte bekvämt och ska inte vara det.
Toppen
Att fokus sätts på sepsis, tack vare infektionsläkaren Adam Linder, som bland annat stött på Vårdguiden att ändra sin text i ämnet. Där har det stått att blodförgiftning är en ovanlig infektion, trots att 40 000 svenskar drabbas varje år.
Botten
Att en granskning av landstingsrevisorer i Halland avslöjat att 21 regionanställda saknade yrkeslegitimation. Tre anställda, en läkare och två sjuksköterskor, har tagits ur tjänst, uppger Hallands Nyheter. Här behöver rutinerna uppenbarligen läggas om.
CHRISTINA KENNEDY
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.