måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Det är lite sorgligt att förtroendet för politiken är såpass lågt

Det finns ett rejält utrymme för de politiska partierna att lyfta och förtydliga sin vårdpolitik, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 17 november 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I veckan kom en enkätundersökning som Läkarförbundet gjort bland sina medlemmar om bland annat tilliten till riksdagspartiernas vårdpolitik. Inget parti har skäl att jubla över resultaten, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm. Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSocialdemokraternaArbetsmiljöverketPrimärvårdLäkemedel

Det är mindre än ett år kvar till nästa ordinarie val i Sverige. I veckan kom en enkätundersökning som Läkarförbundet gjort bland sina medlemmar om bland annat tilliten till riksdagspartiernas hälso- och sjukvårdspolitik.

Inget parti har skäl att jubla över resultaten. Inte ens ettans lista Social­demokraterna når över 3 i samman­vägt betyg och det är lite sorgligt att förtroendet för politiken är såpass lågt. Sverigedemokraterna befinner sig i en bottenklass för sig. Det bekräftar kanske den bild som gavs av Dagens Medicins senaste lista över vårdens 100 mäktigaste, där ingen Sverigedemokrat kvalade in. Partiets inflytande över sjukvårdspolitiken i riksdagen sågs av många andra makthavare helt enkelt som ganska obefintlig.

Att inget parti tydligt vinner läkarkårens förtroende för sjukvårdspolitiken är i sig inte så konstigt – läkares politiska sympatier spretar precis som andra svenskars. Därtill har snart sagt all vårdpolitik på särskilt riks­planet länge handlat om covid.

Men det genomgående klena betygssnittet visar ändå att det finns ett rejält utrymme för de politiska partierna att lyfta och förtydliga sin vårdpolitik – och sedan arbeta för att i ett kompromiss­krävande politiskt landskap också driva igenom den. Det vinns inga val på en såpass liten väljargrupp som läkarna. Men sjukvårdens anställda som helhet utgör en substantiell del av den svenska väljarkåren.

I Läkarförbundets enkät lyfts fler vårdplatser/vårdplatsbrist, vårdpersonalens arbetsmiljö och ökad statlig styrning av vården fram som de tre viktigaste valfrågorna.

Åtminstone de två första frågorna lär en stor del av sjukvårdspersonalen skriva under på. Vårdens anställda vet att det krävs mer än pengar för att lösa dessa frågor, men det här är också frågor som lär ha god chans att få brett väljarstöd. Däremot är frågan hur tydliga skillnader mellan partierna kommer att framstå för den breda väljarkåren. Med diffusa skillnader lär andra frågor än sjukvården avgöra vilken valsedlar som petas ned i kuverten nästa höst.

Frågan om statlig styrning är komplex. Där tror jag att åsikterna i vården är betydligt spretigare och tydlighet om vad som i så fall avses är viktig för en bra debatt.

Vilka sjukvårdsfrågor vill du se lyfts i valrörelsen? Och vad krävs för att din tilltro till sjukvårds­politiken ska växa? Gör gärna din röst hörd på debattplats!

Toppen

Rensning av onödiga läkemedel

Vid Eda vårdcentral i Värmland sker ett strukturerat arbete med läkemedelsgenomgångar för att rensa bort onödiga läkemedel. Efter genomgång av 500 patienters läkemedel har bland annat nära 14 kg paracetamol plockats bort.

Botten

Ökning av ärenden till Arbetsmiljöverket

Vår kartläggning av skyddsombudens begäranden om ingripanden är tråkig läsning. Antalet ärenden till Arbetsmiljöverket stiger i en oroväckande takt. Även om orsakerna varierar, är årets skörd en varningssignal.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev