Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det är viktigt att försöka följa utvecklingen medan den sker

Publicerad: 18 september 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Lägg ut, lägg ut, lägg ut! Många av oss ser den legendariske journalisten Bo Holmström framför oss och hör ljudet av hans röst när vi läser dessa ord. Holmström stod våren 1975 utanför den västtyska ambassaden i Stockholm för att rapportera om gisslandramat i byggnaden – när den tredje våningen plötsligt exploderade. Och det var då han började skrika och gestikulera till hemmaredaktionen för att de skulle lägga ut honom i direktsändning. (Så blev det aldrig, det är bara för att det bandades och har visats så många gånger efteråt som vi tror det).

Men som journalistisk princip fungerar Holmströms ord och viftande som en påminnelse. För det är när det händer, helst medan det händer, som journalistik gör nytta.

Tack och lov handlar Dagens Medicins rapportering sällan om terrorist-attentat där oskyldiga dödas. Men i grunden följer all journalistik idén om att i möjligaste mån berätta när läsarna har nytta av att veta, snarare än när allt damm lagt sig. Det för med sig ett visst mått av osäkerhet så klart; allt kanske inte går att beskriva i detalj. I politiska processer är förhållningssättet extra viktigt, ur demokratiskt perspektiv.

Ändå är det inte helt ovanligt att makthavare eller vänner av ordning ifrågasätter det. ”Det är ju inte bestämt ännu. Det är bara ett förslag”, säger de och klagar på braskande rubriker som målar upp potentiella faror vid en omorganisation eller nedläggning.

Det är naturligtvis en invändning man kan ha. En förändring kanske inte för med sig så mycket elände som dess kritiker förutspår. Men om det handlade om dig, när skulle du vilja veta? Medan det fortfarande fanns utrymme att göra din röst hörd, påtala luckor och brister, hälla in goda idéer? Eller när beslutet redan är fattat, och du skulle behöva använda energin för att riva upp det om du inte höll med?

Jag tror du landar i samma svar som jag. Därför är också en viktig del av journalistiken att inte bara titta bakåt på hur en förändring blev, utan även försöka följa utvecklingen medan den sker. I detta ligger en stor utmaning som vi på Dagens Medicin veckovis försöker leva upp till. I det här numret handlar det om att följa den regionala nivåstrukturering som ritar om kartan för den svenska sjukhusvården. God läsning!

Toppen:

Att Smärtcentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset lyckats minska patienternas väntetid genom bland annat att byta arbets­uppgifter mellan personalgrupper. Nu görs vissa första bedömningar av en sjuksköterska i stället för en läkare.

Botten:

Att en ambulanshelikopter med en svårt skadad patient ombord besköts med grön laser när den skulle landa på taket till Nya Karolinska i Solna. Oacceptabelt att någon försvårar för räddnings-personal.

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 8.5px Olisipone} span.s1 {letter-spacing: -0.1px} -->

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev