Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det blir också utrymme att lyfta blicken bortom covid-19

Publicerad: 24 februari 2021, 05:00

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall

Exemplen på problem som blivit synliga under pandemin är lång. Men där finns också lärdomar och goda exempel, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.


Nästa vecka har skolorna i bland annat Stockholm sportlov. Det var vecka nio i fjol som många av de förödande första fröna till den svenska delen av pandemin togs hem till Sverige.

Det känns på många sätt som en evighet sedan. Sedan dess har det hänt oändligt mycket inom svensk sjukvård – och så mycket har bromsats.

Problem som fanns där redan före pandemin har naturligtvis inte försvunnit. I bästa fall har de inte förvärrats. Till de problemen hör bland annat den ojämna fördelningen av geria­triker i landet, som vi skriver om här. I Region Norrbotten närmar sig Åsa Aidanpää pensionsåldern och är ensam geriatriker i Norrbottens sluten­vård. Hon beskriver hur pandemin i somras gjorde situationen extra påtaglig, då alla geriatriska vårdplatser på Sunderby sjukhus stängde på grund av pandemin, kollegor larmade och hon själv ”sprang som en tätting till de här förvirrade och dementa patienterna som var utspridda över hela sjukhuset”.

Exemplen på problem och brister som blivit extra synliga under pandemin är lång. Men där finns också många lärdomar och goda exempel.

En del av detta kommer att diskuteras och lyftas på Dagens Medicins och Dagens Samhälles evenemang Vård­arenan den 16–17 mars, som i år blir en helt digital mötesplats. Jag ser fram emot att lyssna på spänstiga diskussioner och intressanta föreläsningar, med en rejäl skara tongivande personer inom svensk sjukvård.

Naturligtvis sätter pandemin sin prägel på konferensen, men det blir också utrymme för att lyfta blicken bortom covid-19. Jag tror att det kommer att kännas välbehövligt – och nödvändigt.

Om du själv deltar på Vårdarenan, kika gärna in i den digitala ”monter” som Dagens Medicins redaktion har under konferensen. Där är bland andra jag tillgänglig för videosamtal med konferensdeltagare.

Nästa vecka kommer ingen tryckt utgåva av Dagens Medicin, men nyhetsarbetet fortsätter med full kraft på dagensmedicin.se. 

P.S. I förra veckans ledare nämndes fel professor Ludvigsson som en av 42 undertecknare till en viktig debattartikel i Dagens Nyheter apropå angrepp i forskarvärlden. Rätt ska vara att Johnny Ludvigsson, senior professor och över­läkare i pedia­trik i Linköping, ­var med bland debattörerna.

 

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev