Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Det borde aldrig handla om att locka tillbaka vårdens personal

Jag tvivlar på att ens KD tror på att det här är genomförbart, skriver Dagens Medicins chefredaktör om utspelet att locka tillbaka sjuksköterskor till vården.

Publicerad: 26 maj 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att fyra av tio sjuksköterskor som lämnat sjukvården i höst skulle återvända dit i flera månader är en utopi”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


För en tid sedan lanserade Kristdemo­kraterna på debattplats i Svenska Dagbladet ett förslag om att ge alla som under pandemin ”arbetat under extrema förhållanden” en extra månads sammanhållen ledighet i år. För att ge möjlighet till återhämtning och förebygga framtida sjukskrivningar.

För att lösa ekvationen vill KD locka delar av dem som lämnat vården till en tillfällig comeback, med extra lön. Arbetsgivare som lånar ut personal ska få kompensation och ringrostiga biomedicinska analytiker och specialistsjuksköterskor vid behov få en kortare repetitionsutbildning. Statliga medel ska finansiera kalaset.

I veckan återupprepade KD förslaget, som en del i ett debattinlägg i tidningen Arbetet. Det har väckt reaktioner i bland annat sociala medier. För att få ihop ekvationen tänker sig partiet att runt 40 procent av de sjuksköterskor som lämnat vården kommer tillbaka under några månader.

Utspelet har fått några applåder. Huvudskakningarna är betydligt fler. Som vanligt finns den parti­politiskt grundade kritiken, men de negativa reaktionerna från vården är också många. Populistiskt och med bristande insyn i verkligheten är kritik som hörs.

Jag tvivlar på att ens KD tror på att det här är genomförbart. Att fyra av tio sjuksköterskor som lämnat sjukvården i höst skulle återvända dit i flera månader är en utopi.

Låt oss ändå leka med tanken att det går. Då kvarstår problemet med rätt person på rätt plats. Till stor del är det personal med specifik kompetens som behöver ersättas. Det kan illustreras av vad jag hör från en vän som är barnmorska. Hon berättar om en kollega som gjorde ett kortare inhopp i covidvården och beskriver det som ”långtråkigt”. Tiden var för kort för att lära sig nya apparater och rutiner och göra verklig nytta. Samtidigt konstaterade en annan kollega, intensivvårdssjuksköterska, att ”det är inte dem vi vill ha här”.

Det finns en bred samsyn om att den personal som slitit hårt under pandemin är i stort behov av återhämtning. Hur det pusslet ska gå ihop under hösten har jag inte sett svaret på. Men på sikt måste den långsiktiga tillgången av personal med relevant kompetens säkerställas. Att ha rätt utbildade kollegor är en arbetsmiljö­fråga. Det borde aldrig handla om att locka tillbaka personal – utan att ge dem som en gång har valt sjukvården viljan och orken att stanna.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev