Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Det breda samtalet om vården kan ge bättre politik efter valet

Publicerad: 22 juli 2014, 09:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


922 stycken. Så många läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster/fysioterapeuter och undersköterskor kandiderar sammanlagt till landstingsfullmäktige i september. Det är glädjande att så många bland vårdpersonalen vill vara med och förbättra vården på nya sätt, genom att ta ansvar för besluten om resursfördelning. Det behövs.

Det talas ofta i vården om vikten av att lyssna på dem som jobbar på golvet. Det är därifrån som engagemang kan växa. Det är där som idéer kan födas, om allt från praktiska skotvättar och bättre blanketter till tidsbesparande telefonsamtal och proffsigt lagda scheman.

Det finns ett aber med vårdgolvsresonemanget. Från golvet är det dålig utsikt. Man behöver inte sällan klättra upp och få lite höjd för att kunna skaffa sig en helhetsbild av hur vårdkedjor fungerar och kostnader fördelas. Klättrandet behöver inte göras i karriären. Man behöver inte vara chef för att skaffa sig överblick, däremot vilar ett tungt ansvar på chefer att förmedla införskaffad överblick vidare till medarbetarna. Att beskriva det enorma hjulet och den egna lilla kuggens viktiga funktion.

En sjukskötersketjänst som sparas in på en avdelning, för att användas på en annan, lär leda till gnissel hos den som inte ser the big picture. Vården tjänar inte på att patienten är sjukskriven en vecka mindre, men samhället gör det. I väntan på det utopiska ersättningssystem som ger vården klirr i kassan när den färdigbehandlade patienten går tillbaks till jobbet, behöver vi prata mycket och högt om helheten. Man kan skaffa sig helikopterperspektiv genom att helt enkelt vara öppen för andras åsikter. Kanske låna deras träskor en dag och uppleva livet från en fem centimeter hög platå. Byter man arbetsuppgift med någon kollega upptäcker man raskt sätt som kan göra samarbetet smidigare, bara genom att förstå hur någon annan har det.

Komplexiteten i vårdapparaten har fragmenterat diskussionen. Organspecialisterna pratar inbördes i ett hörn, sjukgymnaster i ett annat, primärvårdsfolket håller sig på sin kant. Behovet av specialisering är stort, och ska vara det, men det får inte tillåtas ersätta eller överskugga samtalet om Vården med stort V. Det kan folkvalda från sjukvårdsyrken bidra till.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev