lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det finns anledning att noggrant läsa det finstilta

Publicerad: 13 november 2018, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Journalistik har många svagheter. Den sker oftast under stark tidspress, ibland med källor som inte vågar berätta och inte sällan med starka krafter som tjänar på att missför­hållanden hålls i det dolda. Det säger sig självt att det inte är de bästa förutsättningarna för att berätta historien om hur verkligheten ser ut. I realtid.

Ändå försöker vi. Många av oss journalister har också en läggning, inte olik den som många blåljuspersonligheter i vården har, att vilja vara med där det bränner till. När det blir dramatiskt och pulsen går upp.

Det gör att vi behöver påminna oss om att också fånga de långsamma skeendena. Att porträttera det som inte skriker efter vår uppmärksamhet, utan kanske pockar lite lågt i det tysta. Tills vi ser prickarna här och där och börjar dra streck emellan dem. Från ett till två till tre tills en hel Mona Lisa börjar träda fram. Det är också en del av uppdraget, att sätta ihop sammanhang och beskriva förändringar medan de sker. Medan de är oformliga och svårfångade. När, för att vara ärlig, även de som står mitt i förändringen har bekymmer med att se vart allt ska ta vägen. Ta god och nära vård till exempel. Drömmen om den har svensk hälso- och sjukvård levt med ett rätt långt tag nu.

En framtid där patientens behov tillgodoses bäst i första linjen (oavsett huvudman), där stöd från många professioner sluter upp kring en person och förebygger skov och otrygghet, en framtid där personalen vill jobba och mår bra.

Och början till en förflyttning går nu att urskilja. Denna vecka kan du läsa en ­sammanställning i Dagens Medicin av hur landsting från norr till söder griper sig an frågan.

Samtidigt pressas ansvariga politiker att lägga budgetar i ett historiskt oklart läge – kan man lita på att det kommer statliga anslag från nästa regering, och i så fall på vilka områden? Det är just i budgetarna som vi måste söka svaren på om omställningen verkligen blir av. Och vi måste förstå och värdera det som sägs mellan raderna. När den nya blågröna majoriteten i Stockholms läns landsting lovar mer pengar till primärvården, till exempel, lovar de nämligen också mer ansvar och utökat uppdrag. Så när den efterlängtade satsningen på första linjen kommer, finns anledning att noggrant läsa det finstilta.

Toppen
Att patienter i psykiatrin i stort är nöjda med vården de får, enligt den nationella patientenkäten, där SKL frågat 33 000 patienter. Åtta av tio patienter skulle rekommendera sin mottagning till någon annan i samma situation och de flesta känner sig respektfullt bemötta.

Botten
Att patienter som fått psykiatrisk slutenvård är betydligt mer missnöjda i samma enkät. Bara hälften av dem som vårdats i sluten barnpsykiatri tycker att de fått nog med information om vilka varningssignaler de bör vara uppmärksamma på.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev