Ledare
Lisa Blohm: ”Det finns inga enkla svar om förstatligande av sjukvården”
Frågorna utan enkla svar är ofta de mest spännande. Ibland handlar det om att sätta sig in i andras perspektiv, i andra fall om att inse att det saknas en väg som bara har fördelar – utan det handlar om kompromisser och prioriteringar. Att landa i det som blir tillräckligt bra. Eller mindre dåligt. (1 kommentar)
Publicerad: 29 mars 2023, 12:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Gabriel Liljevall
Jag är extra förtjust i nyheter som väcker de där principiella diskussionerna. Som när vår vetenskapsreporter Carl-Magnus Hake häromveckan skrev om att Regionalt cancercentrum sydöst gick emot Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, syn på ett läkemedel mot lungcancer.
TLV har sagt ja till subvention. På alltför klena grunder, är i nuläget cancercentrets bedömning. RCC sydöst tycker, till skillnad från TLV, inte att kostnaden är försvarbar i relation till visad nytta.
Läs också: Regioner vill se bättre underlag för nya läkemedel
Det går att argumentera både för att RCC sydöst motverkar en jämlik behandling av berörda patienter och för att de värnar om att resurserna som helhet används mest effektivt och därmed räcker till fler.
Sjukvårdens kliniska vardag, liksom sjukvårdspolitiken, vimlar av olika sorters prioriteringar och ofta svåra avväganden. Den pågående utvecklingen mot högspecialiserad vård är ett sådant. Avstånd till förlossningsvård och indikationerna för att nya läkemedel ska omfattas av läkemedelsförmånen ett annat.
En annan långtifrån enkel fråga som fått en skjuts av pandemin och vårdens stora utmaningar med bemanning är frågan om ett förstatligande av sjukvården.
Under Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte tidigare i mars flaggade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) för att den tidigare aviserade utredningen om ett helt eller delvis förstatligande av vården kommer att tillsättas under maj månad och samla en rejäl stab.
Med KD i ledningen av socialdepartementet är det väntat att en av partiets profilfrågor hamnar i fokus, även om det gissningsvis är blandade känslor hos kristdemokrater med tunga poster inom regionpolitiken.
Jag hoppas på en riktigt gedigen utredning. Helst skulle den vara förutsättningslös, men politiskt tillsatta utredningar har förstås en inriktning i grunden. Förhoppningsvis får vi utredare som verkligen lyckas belysa alla perspektiv. Det finns inga enkla svar om förstatligande. Och det ska det inte heller göra – men det är ännu en viktig diskussion med stor betydelse för vården.
Toppen
Spännande om snor
I en pilotstudie i Skåne testar forskare att behandla patienter med kronisk bihåleinflammation med snor från anhöriga, med syftet att åstadkomma en mer varierad bakterieflora. Ett kanske mindre tilltalande – men spännande – koncept att se resultaten av.
Botten
Flera års skillnad i livslängd
I en ny folkhälsorapport från Region Stockholm syns många positiva saker. Samtidigt befästs en dyster bild av skillnader i hälsa. De som har pluggat vidare efter gymnasiet har exempelvis en förväntad livslängd på 5,5 år mer än de som inte gick ut gymnasiet.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2023-04-03
Förstår om regionpolitiker känner sig överflödiga i detta resonemang. Det ska de också göra! Att bli av med ALL onödig administration i sjukvården skulle frigöra flera miljarder till kärnverksamheten! Skrota regionerna och låt all sjukvård bekostas/skötas av kommunerna med Länsstyrelserna som statens tillsynsmyndighet. Regionerna är helt överflödiga, då de utöver sjukvården blandar sig i ”regional utveckling”. Varför då? Regionerna och deras administration behövs inte! Där finns pengar att hämta till kärnverksamheten, där de borde höra hemma!
Jörgen Ottosson, specialistsjuksköterska
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Lisa Blohm