Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Det finns ingen acceptabel nivå för undvikbara skador i vården

Publicerad: 1 september 2015, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är dags för en nollvision för vårdskador. Det skrev till exempel Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och socialdemokraten Anders Henriksson i Kalmar för ganska exakt fyra år sedan efter en sommar i Almedalen där just denna fråga diskuterats.

Det känns på något sätt bekant. Vi har precis lämnat bakom oss en sommar i Almedalen där just denna fråga diskuterats. Och nu har vi en statssekreterare som tycker att det vore spännande med en nollvision.

”Spontant tror jag att det vore ett sätt att få ännu mer fart på arbetet för en ökad patientsäkerhet. Det ligger en kraft i att ha ett tidsbestämt mål på samma sätt som i trafiken”. Så sa Agneta Karlsson (S) till Dagens Medicins reporter i juli.

Redan hösten 2013 lämnade Socialstyrelsen ett förslag till en nationell strategi för patient­säker­heten till alliansregeringen. Den bygger på idén om fem långsiktiga mål med patienten i fokus: God patientsäkerhetskultur, patientdelaktighet i vård och behandling, få ner antalet vanliga eller allvarliga vårdskador, se till att ha rätt kompetens på plats vid rätt tillfälle, samla mer kunskap om vilka åtgärder som funkar.

Som ni säkert vet så blev det inget beslut om någon nationell strategi, men på Socialstyrelsen låter man inte sådana småsaker komma i vägen. Man jobbar på. Där finns sedan sommaren en ny enhet för patientsäkerhet och, vilket kan läsas om i veckans nummer av Dagens Medicins printtidning, nu ett ökat fokus också på de vårdskador som uppkommer i kommunal hälso- och sjukvård.

Vad har då nollvisionen för värde i sig? Arbetet är ju redan igång, många sjukhusläkare och projektledare jag träffat lägger sin själ i patientsäkerhetsarbete. Kan ett svåruppnåeligt mål verkligen tillföra något?

Jag är övertygad om att svaret på den frågan är ja. Hans Rutberg, adjungerad professor i patientsäkerhet i Linköping, beskrev alla andra mål än nollvision som omöjliga när han kommenterade frågan i Läkartidningen förra året: ”Visionen kan inte begränsas till att reducera antalet undvikbara skador till en viss lägsta acceptabel nivå.”

Det finns helt enkelt ingen acceptabel nivå för skador i vården som kunnat gå att undvika.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev