torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det hade varit intressant att höra Läkarförbundets ordförande

Publicerad: 11 september 2019, 05:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dagens Medicins redaktion har under en tid sökt svar på frågor om en utbildning som Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren går på förbundets bekostnad. Utbildningen vid Handelshögskolan är ett program kallat SSE MBA Executive Format vars syfte är att ”lära deltagarna att bygga, leda och utveckla organisationer.”

Det är, enligt dokument som Dagens Medicin tagit del av, förbundets styrelse som godkänt kostnaden för Stensmyrens utbildning. Sammanlagt rör det sig om 656 250 kronor, inklusive resor och boende, fördelat på två år.

En dyr utbildning för en ordförande som sannolikt är i slutet av sitt styre skulle kunna möta kritik i de egna leden. Eller ses som en nödvändig professionalisering av ett förbund som har 1,5 miljarder kronor att förvalta. Det hade varit intressant att höra ordföranden resonera kring detta.

Svar på frågor om saken kom dock inga alls förrän fredag eftermiddag och då bara till förbundets egen tidning. I en artikel på Läkartidningens sajt förklarar Heidi Stensmyren att utbildningen är en investering i organisationen. Hon hänvisar till fullmäktigebeslut 2016 om att kompetensutveckla förtroendevalda.

”Det här är inget som är hemligt och det är full transparens”, uppger Heidi Stensmyren som vid det laget undvikit att svara på frågor från oberoende medier i två veckors tid. (Utöver Dagens Medicin har Svenska Dagbladet också gjort efterforskningar.)

Läkarförbundet har, i motsats till många andra fackförbund, varit framgångsrika i att rekrytera medlemmar och därmed att säkra intäkter till sitt arbete. Dagens Medicin rapporterade förra våren om hur förbundets ekonomi stod stark, och om de investeringar som gjorts i lägenheter i Marbella och Barcelona liksom köpen av två hus i Visby. Utöver det har Läkarförbundet också satsat på omfattande påverkansarbete, som den egna sajten Trygg vård. På sajten presenterar förbundet en serie specialproducerade filmer där svenska läkare delar med sig av sina personliga berättelser. Mycket tyder på att lobbyarbetet varit framgångsrikt, åtminstone att döma av hur flera politiska partier under senare år omfamnat förbundets budskap om fast läkare.

Hur Läkarförbundet bäst använder sina pengar kan i slutändan bara de egna medlemmarna ha synpunkter på. Nästa fullmäktige hålls 20–21 november.

Fotnot. På eftermiddagen  onsdagen den 11 september ställde Heidi Stensmyren upp på en intervju med Dagens Medicin.

Toppen:

Att det finns en särskild mottagning för patienter som får reumatiska besvär av banbrytande cancerläkemedel. Att påverka immunsystemets aktivitet visar sig nämligen inte helt riskfritt.

Botten:

Att åtta svenska regioner inte följer Socialstyrelsens riktlinjer om att kvinnor över 30 ska testas för humant papillomvirus. Svårigheter att uppdatera it-system för kallelser kan vara ett av skälen att riktlinjerna inte följs.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev