söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det måste synas i budgetarna att primärvården är prioriterad

Publicerad: 9 oktober 2018, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vid valet till landets landstingsfullmäktige för fyra år sedan målades Sverige-kartan till stora delar röd. Eller egentligen rödgrön, för på många håll (tolv fullmäktige) var det samarbeten mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet med eller utan Vänsterpartiet som fick kliva fram och ta ansvar. Det fanns några blocköverskridande samarbeten även när vi gick till val denna gång, det mest kända i kris­drabbade Jämtland-Härjedalen där S och M kämpat sida vid sida. Men efter detta val ser det ut att bli långt fler händer som sträcks ut över mittenbarriären i svensk politik.

Miljöpartiets rutschkana ut ur sju fullmäktige, tillsammans med Sverigedemokraternas vågmästarroll på många ställen och nya och nygamla lokala sjukvårdspartier gör att kartan denna gång får nästan alla regnbågens färger. Dock inte gult. Sverigedemokraterna har inte lyckats göra sig till en samarbetspartner värd förtroende i något landsting ännu.

I Dalarna, Gävleborg, Kalmar, Sörmland, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland har politikerna hittat sätt att samarbeta över blockgränserna och utan stöd från SD forma allianser.

Kanske borde Ulf Kristersson och Stefan Löfven titta på sina kollegor ute i regionerna för inspiration?

Det brådskar att skapa vägar framåt. Budgetar pockar på uppmärksamhet och stora demografiska utmaningar väntar oavsett vilket parti som får bestämma mest. Väljarna har sagt sitt, och trots att det är jämnt på många håll blir det ett tydligt budskap om förändring.

Helborgerliga konstellationer har nått framgångar. I Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne har alliansens partier nu makten, antingen i egna händer eller i minoritet, och i Norr­botten delar moderater och centerpartister ansvaret med det lokala sjukvårdspartiet.

Det är ingen lätt uppgift som väntar. Det mest spännande blir att se om de landstings- och regionpolitiker som under hösten lägger fram budgetar följer idéerna i den stora omställning som vården står inför: Att lägga större kraft och resurser på primärvården. Utan ett tydligt ställningstagande i budget kommer omställningen ha små möjligheter att lyckas, och regionerna riskerar att mötas av besvikelse och, i värsta fall, apati från den egna personalen.

Toppen
Att intresse för hemsjukvård får luft under vingarna genom initiativ till att starta en sjuksköterskeutbildning speciellt för dem som vårdar i hemmet. Ligger i linje med sjukvårdens utveckling och en äldre befolknings behov.

Botten
Att specialistläkare flyr intensivakuten på Karolinska, enligt Svenska Dagbladets rapportering. På mindre än två år har hälften av läkarna lämnat akuten och de flesta som har slutat är erfarna specialister.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev