Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Det ska inte råda minsta tvivel om vilka riktlinjer som gäller

Att möjligheten för patienter att välja en läkare som ser ut som jag verkar vara såpass utbredd är skrämmande och oacceptabelt, skriver Dagens Medicins chefredaktör.

Publicerad: 25 augusti 2021, 09:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Etik

I slutet av juli fick en granskning som Dagens Nyheter gjort stor uppmärksamhet. Tidningens reportrar hade utgett sig för att vara patienter och ringt till såväl offentliga som privata vårdcentraler och tandvårdskliniker runt om i landet. Små och stora.

Journalisterna utgav sig för att leta en ny vårdgivare. De efterfrågade en etniskt svensk läkare eller tandläkare, eller en ”svensk-svensk”. Om reportrarna fick frågan om de oroat sig för bristande språkkunskaper, har de gjort tydligt att det inte är språket som det handlar om.

51 vårdgivare gick enligt granskningen med på önskemålet. Runt om i hela landet. 40 gjorde det inte. Ett fåtal ska ha gjort en tydlig markering mot önskemålet.

Det vore väldigt naivt att tro att de här önskemålen inte förekommer. Sorgligt nog är det också naivt att tro att de aldrig tillmötesgås. Varje sådant fall är ett för mycket.

Men att möjligheten för patienter att välja en läkare eller tandläkare som ser ut som jag är så pass utbredd som DN:s granskning tyder på är skrämmande och helt oacceptabelt.

Regioner och vårdföretag som tidningen ställer till svars säger som väntat att de inte står bakom att medarbetare låtit patienter välja läkare efter ursprung. Sommarvikarier som gjort fel och personal som inte har haft koll på vilka önskemål som är okej är några förklaringar som förs fram.

Det duger inte. I grunden är det arbetsgivarnas ansvar att se till att det inte råder minsta tvivel om vilka etiska riktlinjer som faktiskt gäller. Därtill kan tydliga riktlinjer att sätta i handen på påstridiga patienter vara en trygghet.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har kallat till sig företrädare för Sveriges alla regioner till ett möte den 14 september efter medieuppgifterna. Han understryker i sin inbjudan just arbetsgivarens ansvar.

Låt oss hoppas att ljuset på denna fråga har effekt. Att offentliga och privata vårdgivare rannsakar sig själva. Har vi tydliga riktlinjer? Hur ser vi till att de följs?

Samtidigt är det varje enskild medarbetares ansvar att följa och stå upp för etiska riktlinjer. Jag hoppas att DN:s granskning leder till förändring. Se till att vi inte om några år igen åter konstaterar att ”detta är oacceptabelt” och ropar på tydligare riktlinjer. Att verklig förändring sker kräver att såväl vårdgivare och enskilda medarbetare tar sitt ansvar. 

Relaterade artiklar

Samma dag som denna ledare publicerades mötte socialminister Lena Hallengren (S) och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) representanter för fack och arbetsgivare inom hälso- och sjukvården för att diskutera just diskriminering. Läs vad ministrarna sa om mötet och kommentarer från fackliga företrädare.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Etik

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev