Få hela storyn
Starta din prenumeration
Ledare
Företagen måste kunna räkna hem investeringar, men för dem som ska stå för notan är utmaningarna tuffa, skriver Dagens Medicins chefredaktör.
Publicerad: 5 maj 2021, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.
Foto: Gabriel Liljevall
Dagens Medicin är en självklar plats för hälso- och sjukvårdsdebatt. Utöver debattartiklarna i papperstidningen publicerar vi många inlägg bara på nätet.
Denna vecka vill jag slå ett extra slag för en av dessa nätexklusiva debattartiklar, med rubriken I ett hållbart system är prioriteringar en naturlig del, publicerat i samband med att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, i måndags lämnade över en rapport om precisionsmedicin till regeringen.
Det är en komplicerad diskussion, med såväl medicinska som hälsoekonomiska och etiska bottnar. Det handlar om de nya möjligheter till behandling med bland annat genterapi som har kommit på senare år. Behandlingar som totalt kan förändra livet för svårt sjuka patienter, men där läkemedelsbolagens begärda pris har många nollor.
Företagen måste kunna räkna hem gjorda investeringar i forskning och utveckling och i många fall är antalet patienter som kan komma i fråga för en enskild behandling lågt. Å andra sidan kan i vissa fall indikationer på sikt vidgas.
Men för dem som ska stå för notan är utmaningarna med behandlingar som beskrivs som revolutionerande tuffa. Här gäller inte det sedvanliga sättet att räkna med ”numbers needed to treat” för att undvika exempelvis en hjärtinfarkt. Den där mycket stora effekten ska gälla för nästan varje patient för att motivera ett riktigt högt pris. TLV vill ha tydligare belägg.
”I många beslutssituationer är det främsta problemet att bevisen för den nya behandlingens effekt jämfört med behandlingsalternativet är svaga”, skriver bland andra TLV:s generaldirektör Agneta Karlsson i debattinlägget.
TLV föreslår nu att betalning ska ske först när hälsonytta har setts hos patienten efter behandling i den kliniska vardagen. Komplicerat, medger myndigheten, men anser ändå att det är värt ett genuint försök. Det är ett utmanande förslag från TLV och det ska bli spännande att se reaktionerna.
Diskussionerna om prioriteringar och hälsoekonomi lär inte bli lättare. Se också vår artikel om behandling av cystisk fibros där ”alla” är ense om nyttan – men inte om priset. Och diskussionerna är helt nödvändiga. Vi kommer fortsätta att djupdyka i dem. Vill du tycka till? Kontakta gärna debattredaktör Lina Berg!
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.