söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Drömmen om det sömlösa samarbetet i vården är stark

Ni vet de där susen som det pratas om ibland? Just ett sådant litet sus hördes från publiken på Münchenbryggeriet i Stockholm i onsdags, när orden ”direktåtkomst till varandras journaler” hördes från scen.

Publicerad: 27 april 2023, 12:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

VårdarenanPrimärvårdDigital vård

Då hade vi under evenemanget Vårdarenan precis avslöjat Årets brobyggare, ett pris som Dagens Medicin delar ut tillsammans med nio professionsförbund inom hälso- och sjukvården – och som ska motverka stuprörstänk.

Blommor, diplom och pris togs emot av representanter för det arbete med sammanhållen vårdjournal som Region Västmanland och kommuner i Västmanland skapat. Där de utan investeringar med jättemånga nollor, och med många olika yrkesgrupper involverade, lyckats åstadkomma ett system där alla vårdgivare har direkt och enkel tillgång till varandras uppgifter, förutsatt att patienten inte invänder.

Läs mer: De är vinnarna av Årets brobyggare – för ett gemensamt journalsystem

Direkt efter ceremonin på scen var en person från en annan region framme hos pristagarna och ville knyta kontakter för att höra mer senare. Västmanlänningarna lär få en hel del liknande förfrågningar framöver och modellen efterföljare.

För medan det på senare tid har pratats åtskilligt om artificiell intelligens med dess möjligheter, men även risker, kan fortfarande lösningar som suddar ut eller överbryggar gränser mellan exempelvis kommuner och regioner framstå som den verkliga raketforskningen. Skälen till knepigheterna kan vara juridik, teknik, kulturskillnader, finansiering och ibland prestige och hierarkier. Och kanske oftast en mix av lite av varje.

Drömmen om det där sömlösa samarbetet mellan olika delar av vården är stark och några av dem jag mötte under Vårdarenans två dagar ansåg bland annat att sjukhusen styr för mycket och att primärvård och kommunal sjukvård måste få större inflytande om ett ökat samarbete ska fungera.

Västmanlänningarnas sammanhållna vårdjournal var ett av nära 30 nominerade bidrag till Brobyggarpriset 2023. Ett hedersomnämnande gick också till projektet Ingen ska lämnas utanför, Isu, där kommunens arbetsmarknadsenhet, hälsocentral och föreningar tillsammans skapat nya kontaktytor mellan utrikesfödda äldre personer och bland annat vårdpersonal.

Är du själv delaktig i ett projekt som suddar ut gränser i vården? Håll utkik tidigt nästa år – då är det dags för nya nomineringar!

Läs all vår rapportering från Vårdarenan här

Toppen

Färgskiftande förband
Utvecklingen vid bland annat Linköpings universitet är i sin linda, men idén om ett sårförband som skiftar färg vid höjt pH-värde som ett tidigt tecken på infektion låter högst genomförbar och bör ha potential att underlätta och förbättra sårvården.

Botten

Globalt vaccinationstapp
I coronapandemins spår har de vanliga vaccinationerna av barn globalt sett minskat, vilket riskerar att få stora konsekvenser. Enligt Unicef är det den största tillbakagången på tre decennier, rapporterar TT. Sverige är ett undantag, med fortsatt hög och stabil vaccinationsgrad.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev