Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Drygt hälften uppger att de nog klarar semesterlagen

Det är sorgligt att det låter positivt att 26 av 45 sjukhus svarar att de kan ge fyra veckors semester, skriver chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 15 april 2021, 05:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm, chefredaktör på Dagens Medicin

Foto: Gabriel Liljevall


Coronapandemin har åtskilliga gånger liknats vid ett maratonlopp vars målsnöre gång på gång flyttas.

Det är lite svårt att ta in att det där målsnöret fortfarande inte är tydligt, samtidigt som antalet vaccinerade stiger. Att smittan ändå inte vill ge med sig och att belastningen på sjukvården på många håll ökar.

Det är därmed naturligt att det hos många i vården – i den mån de törs blicka några månader framåt – infinner sig en oro inför semestertiderna.

För en knapp vecka sedan rapporterade Sveriges Radios Ekoredaktion om hur 45 av landets drygt 60 akutsjukhus hade svarat om sommaren. 26 av de 45 uppgav att all vårdpersonal som vill och har rätt till det kommer att få, alternativt ”med stor sannolikhet” kommer att kunna få, fyra veckors sammanhängande semester någon gång under juni, juli och augusti.

Nyheten spreds och fick på många håll en positiv klang. Det ska förstås ses i ljuset av fjolårets sommar, flera hastigt utlösta krislägesavtal under jul och nyår och så sent som i påsk rapporter om ledigheter som aldrig blev verklighet.

Men ändå. Drygt hälften av de svarande akutsjukhusen uppger i praktiken att de räknar med att kunna uppfylla lagens krav på fyra veckors sommarsemester. Det är sorgligt att det ska ses som en positiv nyhet.

I samma veva presenterar Ekot uppgifter från Vårdförbundet om att flera regioner erbjudit deras medlemmar extra ersättning om de tar ut mindre semester i sommar. Det är en nyhet som återkommer varje år. Pandemi eller inte. Återkommande är också nyheter om problem med att täcka upp vissa läkarspecialiteter i semestertider.

Jag avundas på intet sätt schemaläggarna och är övertygad om att det finns en mycket spridd ambition i sjukvården att så långt det bara är möjligt ge alla den återhämtning de behöver. Men det är bekymmersamt att det år efter år är så svårt att helt lyckas. Det är en svaghet som arbetsgivarna måste komma tillrätta med på sikt. Att de ska lyckas fullt ut i år är optimistiskt. Men låt oss hoppas att många gör det.

Till sist önskar jag socialminister Lena Hallengren (S) all styrka inför de månader med bröstcancerbehandling hon har framför sig. I rådande situation kan jag förstå hennes ambition att fortsätta sitt uppdrag, men hoppas och tror att hon är klok nog att kliva tillbaka en tid om det blir för tufft. Även ministrar måste få chans till återhämtning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev