Ledare
Efter striderna på stämmorna måste förbunden bestämma sig
Publicerad: 30 april 2014, 10:20
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Föreningsdemokratin lever bland läkarna. Engagemanget är mycket bra, men inte utan svårigheter. Det började med att sittande ordföranden i Sjukhusläkarföreningen, Thomas Zilling, i mars kandiderade till omval trots att valberedningen satsade på en annan kandidat. Karin Båtelson, klinisk neurofysiolog, vann striden knappt.
Sen kom beskedet att pensionerade allmänläkaren Jonas Sjögreen utmanar Karin Träff Nordström om ordförandeskapet hos Svensk förening för allmänmedicin, Sfam. Sjögreen tycker att det är olämpligt att, som nuvarande ordföranden, föra allmänläkarnas talan och samtidigt vara divisionschef i den skånska primärvården. Karin Träff Nordström har invänt att Sfam inte är en facklig förening utan en yrkesförening – hon ser inga lojalitetskonflikter.
Och sist men inte minst. Heidi Stensmyren är valberedningens förslag till ny ordförande i Läkarförbundet, men sittande Marie Wedin kämpar på och ställer upp för omval med Sjukhusläkarföreningen i ryggen.
Inget gör ett val så gott som alternativ. Alltför ofta i intresse- och fackföreningar slutar valberedningens arbete i mellanmjölkigt konsensus om en kandidat som ingen direkt ogillar. Först när medlemmarna ställs inför ett val – ska vi gå åt det hållet eller det andra – vässas argumenten och den som har ansvar att rösta tvingas noga tänka över sitt ställningstagande. Det är bra för alla.
Men när fighten väl är tagen kommer nästa stora utmaning. De som väljs måste få ett tydligt stöd och bilda en styrelse som tillsammans kämpar åt samma håll. Det finns tyvärr alltför många exempel på hur Läkarförbundets styrelse spretat betänkligt i både sakfrågor och tillvägagångssätt. Minns den tid då Eva Nilsson Bågenholm och Marie Wedin kämpade om makten över dagordningen.
Ska dagens Läkarförbund vara utåtriktat, brett och en naturlig del av samhällsdebatten? Eller smalare, med fokus på det som vården själv pekat ut som problem? Ska ordföranden sitta i tv:s morgonsoffor, eller koncentrera sig på internt utredningsarbete? Eller både och?
Nu behövs avgöranden. Splittring kan förlama en hel organisation. Därför hoppas jag att de val som läkarna nu står inför ger nya ledare tydliga mandat för framtiden.
CHRISTINA KENNEDY
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.