lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: En bruten fotled ledde till glimtar av vården inifrån

Ofrivilligt har jag den senaste tiden upplevt vården inifrån. Idén att skynda till gymmet en glashal januaridag slutade istället med en bruten fotled. Mellan morfindoser och omgipsningar har det ändå varit lärorikt.

Publicerad: 24 februari 2023, 10:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tiden som patient har också inneburit lyssnande på korta bitar av jobbsamtal. Och det slog mig hur mycket de i botten handlade om en och samma sak – bemanning och arbetstider.

Som ett par arbetskamrater på operation. En hade börjat jobba 80 procent och hoppades att det var en lagom gräns för att få allt att fungera. Kollegan drömde sig tillbaka i tiden till ett ganska annorlunda schema, där några lite intensivare jobbdagar hade varvats med ordentlig återhämtning och gott om energi för det andra livet. Med heltidsarbete.

Gipsande sjuksköterskor såg mycket fram emot att en erfaren undersköterska från akuten skulle förstärka.

En anställd på en helt annan del av sjukhuset var oerhört nöjd med två pass i veckan inom dygnet runt-vård på sjukhus och resten inom öppenvård på en helt annan plats än det stora akutsjukhuset.

En undersköterska som kollade syresättningen visade sig tycka att arbete i resursteam med inhopp lite här och lite där var perfekt och varierande.

Jag tror att de alla har erfarenheter viktiga att lyssna på och dra lärdom av för dem som försöker lösa ekvationen full bemanning och bra arbetsmiljö.

Något annat som var påfallande, om än ganska väntat, var hur mycket mindre sjukvård jag hade fått utan alla de människor som fötts i ett annat land. Ännu en som hade kunnat vara en del av svensk sjukvård körde mig hem efter återbesök. Hans uzbekiska sjuksköterskeleg var ersatt av ett svenskt taxikort. Sonen läste till läkare.

Svensk sjukvård har länge varit beroende av människor som flyttat hit. En del med ett färdigt vårdyrke i bagaget. Men fortfarande har många från tredjeland en väldigt lång väg till svenskt leg. Alla initiativ för att ta dem tillvara är viktiga. Självklart utan att tumma på krav på exempelvis språket. Goda exempel finns, exempelvis i Sörmland och i Skåne, där ett särskilt international office hjälpt 60 personer från länder utanför EU att få sin legitimation.

Samtidigt finns en oro för att nyrekrytering från tredjeland försvåras av att kravet på lönenivå vid arbetskraftsinvandring ska höjas till en nivå klart över vad människor erbjuds under tiden på väg mot legitimation. Där borde den blivande utredningen ta tillvara möjligheten till vissa undantag. Det behöver svensk sjukvård.

Toppen

Regeländring i Stockholm
Det är bra att de nuvarande reglerna för ersättning vid digitala vårdbesök hos vårdgivare där man inte är listad nu ändras i Stockholm. Vårdgivaren Kry varnar för att patienter drabbas, men skattepengar för stärkt tillgänglighet måste kunna användas effektivare.

Botten

Stärkta digitala hot
Det kommer signaler om en ökning av attacker mot olika delar av sjukvårdens it-system, liksom mot andra delar av samhället. Att sådana angrepp riktas mot sjukvården är hänsynslöst och det är viktigt med en fortsatt hög beredskap.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev