Ledare
Lisa Blohm: ”En hållbar arbetsmiljö kräver långsiktiga lösningar – inte fluff”
Fackförbundens krav på rätt till vila och återhämtning är nödvändiga för en hållbar sjukvård, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.
Publicerad: 19 januari 2022, 04:54
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm. Foto: Gabriel Liljevall
Rätt till vila och återhämtning borde vara en självklarhet i alla yrken. Men i praktiken är det inte så. Bristande återhämtning under pandemin hos många av vårdens medarbetare har lyfts gång på gång. Inte minst från allvarligt bekymrade chefer på alla nivåer. Men även från politiker och självklart från fackligt håll.
Den 13 januari presenterade Läkarförbundets Sofia Rydgren Stale och Vårdförbundets Sineva Ribeiro ett gemensamt krav på en nationell kriskommission för vårdens arbetsmiljö. ”Det går inte att fortsätta som om pandemin i grunden inte har förändrat förutsättningarna för att arbeta i vården”, skrev de på debattplats i Dagens Nyheter.
På deras kravlista listas flera andra punkter:
• Tuffare lagar mot arbetsmiljöbrott.
• Statligt ansvar för att kompetensförsörjningen i vården fungerar bättre.
• Rätt till arbetsskadeersättning vid pandemier för vårdpersonal smittad i sitt arbete.
• Rätt till vila och återhämtning för vårdens medarbetare måste vara en grundbult i hur vård organiseras.
• Socialstyrelsen ska ta ansvar för att samordna vårdköerna.
Jag tvivlar på att fler domstolsingripanden är särskilt effektivt ens som hot för att få stora offentliga arbetsgivare att komma tillrätta med arbetsrelaterad stress. Det är knappast heller fackens vision att en massa arbetsmiljöärenden ska leda till rättegångar. Men kravet vittnar om frustration och ilska över långvariga problem som aldrig blir lösta. En frustration som det är lätt att dela.
Regeringen bjöd snabbt in fackförbunden till ett möte. Det är bra. Det återstår att se om och hur kravlistan leder till konkreta vallöften. Men när två av sjukvårdens tungviktarförbund ryter till gemensamt ett valår har de nog goda möjligheter att få politikernas öra. Vårdfrågor hamnar nästan alltid högt på väljarnas agenda. Och gör så garanterat i år – kanske allra högst.
Det är viktigt att årets ovissa valrörelse inte landar i svepande, fluffiga och orealistiska löften till vårdens anställda. Och att polariseringen inte drivs för långt. Det vården behöver är långsiktiga och därmed gärna brett politiskt förankrade lösningar – och väl förankrade i de krav och utmaningar som sjukvården ser.
Fackförbundens krav på rätt till vila och återhämtning är nödvändiga för en hållbar sjukvård. Jag förutsätter att de tas på största allvar av våra folkvalda.
Toppen
Fler får lättare att vissla
Region Dalarna startade i veckan en visselblåsartjänst och Västerbotten ska vara på gång. Visserligen är de och andra större arbetsgivare så illa tvungna – lagkrav börjar gälla i sommar – men det är ändå positivt att fler får lättare att larma när det verkligen behövs.
Botten
Bristande diagnosregistrering
Återigen får ett antal vårdcentraler i Västra Götalandsregionen bakläxa för hur diagnoser registreras. Hos 12 av 30 särskilt granskade fann regionen så allvarliga brister att ersättningen, enligt ett förslag till politikerna, ska minskas under 20 månader.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Lisa Blohm