Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

En regional­politisk triumf med högst tveksam tajming

Publicerad: 22 juni 2016, 10:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ibland är det bra när det går fort. Ibland inte. Tempo och tajming är inte oväsentligt, särskilt inte nu. Förändringstakten ska vara hög – jakten på effektiviseringar bör utgöra hälsosam press för att nå fram till den optimala sjukvården eller innovationen.

Men det man gör snabbt kan ibland vara det man gör utan eftertanke. Som man gjort förut för att det var smidigt. Och som kan blir dyrt på sikt.

Karolinska universitetssjukhuset ska till exempel betala 500 000 i upphandlingsskadestånd för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling, enligt en dom i förvaltningsrätten. Sjukhuset slöt avtal med Capio om artroskopisk kirurgi för barn hösten 2014, men utan att annonsera innan. Det borde man ha gjort eftersom värdet på upphandlingen var så högt, sju miljoner kronor, att det översteg direktupphandlingsgränsen. Sjukhuset håller inte med, utan menar att man var tvungna att agera som man gjort för att säkra vården för patienterna.

Det finns fler exempel på när smidigast möjliga lösning fått bakläxa. Förvaltningsrätten landade i våras i bedömningen att Stockholms läns landstings två avtal med privata plastikkirurgikliniker var olagliga. SLL hade under flera år tecknat nästan identiska avtal med klinikerna, utan att det först annonserats. Vilket en konkurrerande verksamhet påpekade, och Konkurrensverket kritiserat landstinget för. Som ändå gjorde likadant igen.

Smidighet är dock inget man kan beskylla regeringen för, som nu väljer att flytta större delen av E-hälsomyndigheten från Stockholm till Kalmar. En regional­politisk triumf utan tvekan. Och säkert finns goda förutsättningar för samverkan med Linnéuniversitet på sikt. Men tajmingen är onekligen på nivå med när Julia vaknade upp ur sin låtsasdöda sömn lagom till att Romeo tagit livet av sig. Frågan är – är rätt beslut rätt oavsett tidpunkt? Eller kan rätt beslut vara fel beslut om tid­punkten är illa vald?

Att flytta en bärande knytpunkt full av unik kompetens precis när e-hälsoarbetet börjar få fart är att skjuta sig själv i foten inför en marathon. Å andra sidan är det inte på en enskild myndighets skuldror ansvaret för att digitalisera sjukvården nu vilar. Det är landstingen och regionerna som behöver ta täten. I rätt tempo.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News