Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

En tillbakablick avslöjar snabbt att sjukvården går i cirklar

Publicerad: 12 december 2017, 12:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Året lider mot sitt slut. I enlighet med hälso- och sjukvårdens tradition lämnar det efter sig känslan av att precis allt och ingenting har förändrats.

I början av året väntade många otåligt på att Göran Stiernstedts utredning om effektiv vård skulle omsättas i verklighet. En bärande del i den bibban var att primärvården skulle förstärkas med resurser och hålla öppet på kvällstid. Nu, i slutet av året, har ett konkret sådant förslag i Region Skåne röstats ner efter kritik från bland annat Läkarförbundet.

Går sjukvården i cirklar? För att pröva tanken gick jag till arkivet och undersökte Dagens Medicins innehåll vid den här tiden för tio år sedan.

Primärvården stod förstås i fokus även då. I en debattartikel pläderar en allmänläkare för att sjukvården är i behov av en rejäl ansikts­lyftning. Förhoppningarna sätts till vård­valet, något som onekligen haft betydelse för primärvården men dess vara eller icke vara upplevs numera passé.

Hopp till ett annat inlägg på debattplats, från chefen för Praktikertjänsts sjukvårdsdel tillsammans med vd:n för Sophiahemmet: ”Vi vädjar till socialministern att ge den privata vården tydliga spel­regler.”

Känns igen, va?

I en tredje artikel från 2007 beskriver en av Dagens Medi­cins reportrar en pilot­studie där läkare fått testa den så kallade läkemedelsförteckningen. Krånglig inloggning gjorde att den användes sparsamt men systemet kunde avslöja missbruk och onödiga läke­medel.

Tio år senare saknas fortfarande en nationell läke­medels­lista som ger behörig personal chans att se vilka läkemedel som en patient fått förskrivna.

I oktober i år berättade den nuvarande regeringen att nästa steg i arbetet är ett uppdrag om en fördjupad förstudie till E-hälsomyndigheten.

Så ja, vissa saker går alldeles för långsamt.

Diskussionerna om vad som är god och nära vård tycks dock snabbt ha fått fart genom utredaren Anna Nergårdhs uppdrag. Det tål att glädjas åt 2017.

Inför julen skriver jag upp långsiktiga, blocköverskridande överenskommelser för sjukvården på min önskelista för valåret 2018. Modiga politiker, oavsett färg, kan och bör ta itu med juridiken kring informationshantering och integritet. Då kan tempot på utvecklingen skruvas upp.

Toppen
Att årets IT i vården-pristagare, Psykologpartners med behandlingsprogrammet KBT online, kan erbjuda stora grupper ett alternativ vid psykisk ohälsa. Personer med depression, oro, stress, sömnproblem och ångest kan få hjälp av kognitiv beteendeterapi.

Botten
Att den iranska dödsdomen mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali står fast. Djalali anklagas för att ha spionerat för Israels räkning i en rätte­gång som Amnesty International dömt ut som orättvis. Amnesty hävdar även att Djalali har torterats till ett ”erkännande”.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev