Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Ett öppet priskrig är en bättre väg än hemlighetsmakeri

Kortsiktigt kommer det nog att svida ekonomiskt för regionerna, men i längden hoppas de att de offentliga priserna i stället ska pressas, skriver Lisa Blohm.

Publicerad: 22 september 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Och nog känns ett öppet priskrig som en bättre förutsättning för jämlik vård än en situation där vissa priskrigar med främst låga listpriser och andra med främst stora hemliga återbäringar”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Transparens är i många sammanhang en mycket viktig princip. Med öppna kort blir principiella diskussioner enklare, misstankar om dolda agendor lättare att undvika och risken för att saker inte går korrekt till mindre.

Principen om transparens är förstås inte minst viktig när det gäller användningen av våra skattemedel. Därför är det bra att de hemliga återbäringsavtal som har funnits för läkemedlen TNF-hämmare mellan regioner och läkemedelsbolag upphör att gälla vid månadsskiftet.

Samtidigt har det i dessa fall funnits goda skäl för regionerna att trots allt ägna sig åt ett hemlighetsmakeri. Eftersom avtalens innehåll inte har varit offentliga har priserna kunnat pressas. Ut­gifterna för såväl originalläkemedlen som deras efterföljare har varit lägre än de offentliga listpriserna.

Hur mycket lägre för enskilda läkemedel får inte vi utan tillgång till avtalen veta. Det var just det där med transparensen. Men det säger sig självt att det är lättare att ge rätt omfattande rabatter om inte alla känner till dem.

I den här artikeln skriver vår reporter Carl-Magnus Hake om effekterna av att de hemliga prisavtalen på TNF-hämmarna slopas.

Förändringen kommer nästan säkert att svida ekonomiskt för regionerna på kort sikt. Men i längden hoppas de att de offentliga priserna i stället ska pressas. Och nog känns ett öppet priskrig som en bättre förutsättning för jämlik vård än en situation där vissa priskrigar med främst låga listpriser och andra med främst stora hemliga återbäringar.

Diskussionen om priser på läkemedel har många aspekter och vi kan nog förvänta oss många principiellt intressanta – och etiskt knepiga – frågor framöver.

För den som vill friska upp minnet kring vilka andra ämnen i sjuk­vården som var heta frågor före den där dramatiska vårvintern 2020, rekommenderar jag vårt e-tidningsarkiv på dagens­medicin.se. Det sträcker sig tillbaka till mars 2017 och du kan enkelt bläddra genom hela utgåvor – eller fritextsöka i alla tidningarna på en gång.

Prenumeranter som är inloggade på dagenmedicin.se kommer automatiskt åt e-tidningarna. Du når dem via sajtens meny.

Saknar du som prenumerant  inlogg till dagens­medicin.se? Kontakta då vår kundservice på kundservice@dagensmedicin.se eller 08-409 320 09.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev