Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Ett tycka synd om-perspektiv är sjukvården inte betjänt av

Ju bättre vården blir desto mer riskerar resten av samhället att glida in i en känsla av att faran är över.

Publicerad: 4 november 2020, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall.


Det är som om det inte riktigt fastnar i människors medvetande att de svenska fallen av covid-19 åter går åt fel håll. Eller så viftas det delvis bort med förklaringen att så många fler än tidigare nu blir testade. 

Det senare är givetvis sant, men tyvärr talar siffrorna över sjukhus­ens covidpatienter samma språk. Fallen ökar, det går snabbt och i en del tidigare förskonade områden, som Skåne, ser det nu klart mer bekymmersamt ut.

Utvecklingen skrämmer. Samtidigt verkar många människors oro i dagsläget handla mer om julfirande och gym­besök än om den närmaste omgivningens hälsa. Perspektivet har skiftat. Hotet känns mindre hotfullt.

Men sjukvården låter sig inte för­ledas. Jämfört med i våras har mycket hänt när det gäller förberedelser, visar 16 regioners svar på en fråga som vi har ställt.

Svaren tyder på en ökad trygghet ute i sjukvården jämfört med i mars och april. Det finns lagrad utrustning, tydligare planer, samordnade insatser, snabbare testsvar, bättre behandling och inte minst en ökad kunskap – såväl om skydd mot viruset som om varningssignaler hos sjuka.

Det ger en ökad trygghet, bedömer bland andra Helena Walfridsson, chefläkare i Region Örebro län. Med större trygghet och ökad kunskap är det självklart lättare att göra sitt jobb – och att slippa vårens stora oro för bristande skydd.

Svaren visar också tydligt hur mycket det nu kämpas för att i allra möjligaste mån bibehålla den vanliga sjukvården. Det hastas med operationer, rustas och planeras för att det skapade berget av uppskjutna elektiva operationer ska växa så lite som möjligt även om vårdplats efter vårdplats fylls med covidpatienter. Tvärniten i våras var inte helt lyckad och bitvis inte helt motiverad, resonerar flera.

Det sorgliga är att ju bättre sjuk­vården lyckas med smittspårning, omhändertagande av covidsjuka och värnande om alla som behöver sjukvård av helt andra skäl, desto mer riskerar resten av samhället att glida in i en känsla av att faran är över.

Något tycka synd om-perspektiv är läkare, sjuksköterskor och resten av vården knappast betjänta av. Däremot en insikt om att kraven som pandemin och dess följder ställer på extra­ordinära insatser av redan trött personal fortsätter att vara stora, ibland orimliga. Med det perspektivet hoppas jag att alla vi andra orkar bita ihop lite till.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev