lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Exemplet Brunflo visar hur tydliga gränser kan locka läkare”

Socialstyrelsens listningstak på 1 100 patienter är långtifrån verkligheten i många regioner – men vårdcentralen i Brunflo är ett exempel på när de regionpolitiska besluten syns i praktiken, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 28 september 2022, 04:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Exemplet Brunflo visar att arbete mot att närma sig målen och regionala beslut om listningstak spelar roll.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenVårdpolitikSocialstyrelsenToppnyheter Arbetsliv

Det var gränsen som avgjorde i Brunflo med i runda slängar 4 000 invånare och beläget i vackraste Jämtland, inom gränsen för Östersunds kommun. Då den nyss färdiga allmänläkaren Kristina Halldorf erbjöds en fast tjänst 2019 var hennes villkor 1 000 patienter per heltidsarbetande läkare. Hon fick igenom sitt krav. Det var starten till en stabilare bemanning på Brunflo hälsocentral, som har totalt 10 000 listade patienter.

När Region Jämtland Härjedalen förra hösten beslutade om en gräns på 1 250 patienter per läkare, kunde Brunflo i princip jobba på som tidigare eftersom sidouppdrag som ansvar för särskilda boenden medger en sänkning av gränsen.

Och det var de här gränserna som hade en avgörande betydelse för att Kristina Halldorf i maj i år fick Milosz Swiergiel som allmänläkarkollega på vårdcentralen i Brunflo. Det är han väldigt tydlig med.

”Jag är härifrån ursprungligen, men det som gjorde det möjligt att tänka sig att flytta hit var att det fanns ett listningstak och en plan för att det skulle betyda något i verkligheten”, säger Milosz Swiergiel till vår reporter Linda Berglund.

Flyttlasset gick från Stockholm. Han beskriver att arbetssituationen och möjligheten att ta ett helhetsansvar för sina patienter nu är radikalt annorlunda. Liksom arbetsglädjen.

Region Jämtland Härjedalens gräns på 1 250 är inte riktigt i nivå med den skarpare gräns på 1 100 patienter per färdig specialist som Socialstyrelsen tidigare i år satte som nationellt riktvärde och som många regioner ligger smärtsamt långtifrån, vilket vi skrev om i våras.

Läs också: Kartläggning: Så klarar regionerna listningstaket

Men exemplet Brunflo visar att arbete mot att närma sig målen och regionala beslut om listningstak spelar roll. När besluten också syns i praktiken har de makt att vända negativa spiraler till positiva. Dessutom finns det säkert en hel del allmänläkare med lösa tankar om att en dag flytta tillbaka till sina uppväxttrakter. Arbetsgivare tjänar på att ge dem ytterligare ett skäl.

Ingen med insyn i svensk sjukvård tror att gränsen på 1 100 patienter per läkare är lätt att nå. Men regioner som visar målmedvetenhet och en tydlig plan för att nå dit har allt att vinna – och kanske är några skarpa gränser på extra svårbemannade vårdcentraler ett sätt att göra det på. För de flesta går det att acceptera att förändring tar tid – bara tilltron finns om att arbetet med att förändra är seriöst menat.

Läs också: Läkarförbundets kritik – ”Regionpolitikerna måste våga ta beslut om begränsad listning” 

Toppen

Fångade varningssignaler

Att socioekonomiska skillnader i blodsockerkontroll vid barndiabetes ökar är förstås oroväckande. Men det är bra att sådana tendenser fångas upp, vilket svenska forskare nu gjort i en studie presenterad på diabeteskongressen EASD. Kunskap behövs för att vända trenden.

Botten

Tydligt – fast inte tillräckligt

”Det vi har sagt är att folk kan vaccinera sig om de vill. Det är så tydligt det kan bli”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell om en fjärde vaccinspruta till friska under 65. Tydligt – visst, men här hade ett ja eller nej varit betydligt bättre.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev