söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Extra roligt när diskussionen förs med många inblandade”

Konflikter för konflikternas skull är aldrig konstruktivt och det finns det alltför många trista exempel på. En hel del sådana hittas som bekant numer på Twitter, som på många sätt har mist sin forna charm. All heder åt dem som fortfarande lyckas driva en seriös diskussion i det korta formatet och med trollen på svanslängds avstånd.

Publicerad: 3 maj 2023, 09:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Men att av konflikträdsla undvika att diskutera frågor eller stå för sin åsikt är i längden också problematiskt. Det riskerar att både hämma utvecklingen och leda till tyst acceptans av saker som borde förändras. Eller i alla fall grundligt vridas och vändas på.

Därför är det extra roligt när diskussionen på debattplats i Dagens Medicin förs med många inblandade. Vi ser en tendens till en ökande vilja att debattera från personer i sjukvården som kanske inte brukar göra det. Det är ett viktigt komplement till drivna och välformulerade inlägg från mer vana skribenter – ofta företrädare för profession, partipolitik eller intresseorganisationer. Och vår erfarenhet är att den som aldrig har skrivit ett debattinlägg tidigare, ofta har tänkt igenom sina ståndpunkter noga innan hen sätter sig vid tangentbordet.

Med den strida ström av debattmaterial som kommer in till Dagens Medicin har vi sedan länge valt att publicera en hel del inlägg enbart på dagensmedicin.se – i regel ett varje vardag vid 05.30, ibland ytterligare något inlägg under dagen. Det du läser i print är med andra ord ett urval – ta för vana att gå in på vår sajt, så missar du inga intressanta inlägg. Där blir också replikskiften snabbare och vårt kommentarsfält ger möjlighet att tycka till för den som vill vara anonym, eller bara tycka till i det lite kortare formatet.

I kommentarsfältet har det den senaste tiden bland annat visat sig att åsikterna från läkarhåll om kvällsöppna vårdcentraler är spretiga och att avancerade specialistsjuksköterskor är ett ämne som engagerar.

Debatten har alltid varit en viktig del av Dagens Medicin, och du som skriver hos oss når både en stor och bred grupp och makthavare på alla nivåer i och kring sjukvården. De kanske inte håller med om dina åsikter, men jag törs lova att debattinläggen blir lästa – av många. Så om det kliar i fingrarna att tycka till om de skärpta kraven på dygnsvila, snabbt återinlagda patienter, högspecialiserad vård eller något helt annat – välkommen med ditt förslag till debattinlägg! Urvalet görs av vår debattredaktör.

Toppen

Skarpare koll på implantat
Efter skandalen med det undermåliga aortaimplantatet Nellix, som Dagens Medicin rapporterat utförligt om, vill svenska kärlkirurger ha en obligatorisk registrering av olika implantat. Det är en bra utveckling, som kan minska risken för framtida problem. Läs mer här.

Botten

Nya vändor in på sjukhus
Den rapport som Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, kom med häromveckan oroar. Den visar att de oplanerade återinläggningarna på sjukhus av äldre personer med multisjuklighet ökar. Det är en ny signal om att samverkan inte fungerar tillräckligt bra.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev