Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fokus måste ligga på uppgiften att stöpa om Sveriges sjukvård

Publicerad: 11 september 2018, 12:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nu gäller det att hålla ögonen på bollen. I en situation där det blev högst oklara besked för många politiska ­partier i landstings- och regionvalet i stora delar av landet, måste fokus ligga på uppgiften.

Och den uppgiften är inte att som på riksnivå utropa sig till vinnare oavsett vad siffrorna visar, i någon slags psykologisk krigföring.

Uppgiften, och den har landstingspolitiker mycket goda förutsättningar att samlas kring, är att fortsätta ge förutsättningar för att transformera svensk hälso- och sjukvård. Primär­vården måste stärkas. Patienter med kronisk sjukdom eller många sjukdomar samtidigt måste rymmas i en vård­organisatorisk omfamning som spänner över alla nivåer och huvudmän.

Vårdkvalitet, effektivitet, före­byggande arbete och hållbar arbetsmiljö är ödesfrågor för svensk hälso- och sjukvård. Och trots det tidvis hårda tonläget i valrörelsen så måste man komma ihåg att det finns mer som binder de etablerade partierna samman i dessa frågor än vad som skiljer dem åt. Många vill korta vårdköer – oklart om förslagen om hur är tillräckligt väl genomtänkta, men den gemensamma viljan är det inget fel på.

Många vill främja primärvårdens arbete och kamp för kontinuitet – återigen oklart hur realistiska förslagen som lagts fram är – men den gemensamma viljan är det inget fel på.

Många har också mejslat ut vårdpersonalens arbetsmiljö som av­görande för en god utveckling. Olika förslag, men samma vilja. Nu måste allt handla om detta. Att fokusera den politiska styrningen av landsting och regioner till dessa avgörande spörsmål.

Det går. Eller det måste gå. Om man kompromissar, bygger allianser och tänker långsiktigt. För gott samarbete krävs dock förståelse och tillit, och med det stöd som väljarna gett till missnöjespartier som Sverigedemokraterna och en rad lokala vårdpartier kan det bli tufft. Det kommer att kräva uppoffringar, glömd prestige och i vissa fall nedgrävda stridsyxor.

Jag hoppas att de partier som orkar ta in hälso- och sjukvårdens fulla komplexitet och tänka längre än nästa mandatperiod hittar fram till varandra. Och hjälps åt att hålla ögonen på bollen.

Toppen
Att det blir ett åtal mot den läkare som misstänks för bland annat sexuella övergrepp mot barn. Om mannen döms finns nödvändiga lärdomar att dra för att förhindra en upprepning av hur en läkare på många olika arbetsplatser länge misstänks ha utnyttjat sin ställning.

Botten
Att det råder stora brister i arbetsmiljön för första linjens chefer i vård och omsorg. Det visar en slutrapport från Arbetsmiljöverket som inspekterat under tre år och nu kräver åtgärder av alla arbetsplatser som synats.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev