Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fokus på kvalitet och resultat är extra viktigt i tuffa tider

Publicerad: 22 januari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Går det ens att prata om Sveriges bästa sjukhus när larmen från dem som arbetar på akutsjukhusen är så många och så enträgna? Finns det något att hylla, något att belöna? Detta är rimliga frågor i en tid då vården har fått krisstämpel, medborgare uttrycker oro och personal tampas med den dagliga och etiska stressen på vårdgolvet.

Jag vill hävda att det just därför är en särskilt viktig tid att kartlägga kvaliteten i arbetet på de svenska akutsjukhusen. Att försöka skilja känslan och upplevelsen från det som går att se i hårda siffror. Och att undersöka vad de som lyckas väl faktiskt gör, hur de arbetar och hur de tänker.

Varje år får jag frågan om varför vissa sjukhus ofta ligger bra till. Varför lyckas de? Det finns naturligtvis inget entydigt facit. Dagens Medicins rankning av de svenska akutsjukhusen är det tveklöst största projekt redaktionen gör varje år. Men det är inte forskning, det är journalistik.

Däremot bygger den på självrapporterad, jämförbar data om hur vården lyckas med behandlingar och processer, det vill säga det som spelar roll för patienterna. Det är hårda fakta.

Frågan om varför det ser ut som det gör leder genast in på mer osäker mark. Det finns tusen skäl till varför akuten är överfull på ett storstadssjukhus, inte minst hur resten av vårdkedjan fungerar i primärvård och kommun.

Min bild är baserad på arbete med åtta års rankningar, på diskussioner med vinnande sjukhus och de som ville vinna, med personalgrupper, registerhållare, fackrepresentanter och rankningens värsta kritiker (de finns!). Det gör den inte mer sann än någon annans, men här är den hursomhelst.

De arbetsplatser som lyckas väl har en hög lägstanivå på bredden av sjukhusets utbud, med få riktiga bottennapp. De har koll på sina utfall, diskuterar dem och har ofta under många år jämfört sig med andra i sin region eller i närliggande regioner. De tycks också ha lyckats etablera en tro på att det är möjligt att göra ett bra jobb. Kanske att det enskilda dagar är tufft, men det är inte hopplöst varje dag i veckan. Det går, och det finns tid att reflektera kring hur man kan göra ännu bättre. Det spelar roll vad varje enskild medarbetare bidrar med.

Den sista biten är inte hårda fakta. Men jag tror det har betydelse.

Toppen

Att diskussionen om ägandefrågor kring apotek och nätläkare har intensifierats genom statliga Apotekets intåg på 20 procent i Wallenbergägda Doktor24. Samtal om etik och drivkrafter är viktigt när vårdmodeller och aktörer stöps om.

Botten

Att vårdrelaterade infektioner, enligt en ny SKR-rapport, ger nästan 400 000 extra vårddygn per år. Totalt drabbas 57 000 patienter om året av infektionerna, varav 1 300 avlider. Detta är ett problem som går att påverka med intensivt hygienarbete!

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev