Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Följ rösträkningen i regionvalet enkelt på vår sajt

”Det ska bli spännande att se om väljarna denna gång i högre grad än vanligt har röstat olika i regionval respektive riksdagsval”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 7 september 2022, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Val 2022Regionval 2022Toppnyheter

På söndag är det så äntligen dags. Äntligen, eftersom det många gånger uppskruvade tonläget i valrörelsen och fler hastiga utspel än tydliga svar är tröttsamt i längden. Att vårdfrågorna varit så undanskuffade på riksplanet är en besvikelse. Nu talar väldigt lite för att det förändras de sista dagarna fram till valdagen den 11 september.

Det ska bli spännande att se om väljarna denna gång i högre grad än vanligt har röstat olika i regionval respektive riksdagsval. Sannolikheten för att röstandet avviker kraftigt är litet, bortsett från i regioner med starka lokala partier. Men eftersom det regionalt och lokalt ganska ofta har hittats samarbeten som har tett sig omöjliga på riksplanet, kanske det ändå i viss mån påverkar hur väljarna resonerar.

Läs också: Här är riksdagspartiernas tre viktigaste vårdfrågor 

Låt också hoppas att de regionpolitiker som väljs in snabbt hittar fram till hållbara samarbeten för att hitta långsiktiga lösningar på sjukvårdens utmaningar. Svensk sjukvård är på många sätt fantastisk – glöm inte det – men de problem kring bemanning, kompetensfrågor och arbetsmiljö som lyfts av så många måste åtgärdas.

Där har våra kommande folkvalda betydligt bättre förutsättningar att lyckas under stabila mandatperioder med tid att diskutera med såväl vårdprofession som kunniga tjänstemän än genom halvt framtvingade hugskott i valrörelsens sista stund.

Många regionpolitiker lär också vara rejält less på hur många av deras egna visioner som direkt eller indirekt bromsas av pandemin. Kanske gör det dem lite extra ivriga att snabbt hitta styren med handlingskraft.

Rösterna i regionvalet räknas sist. Du som läsare kommer att kunna följa rösträkningen i din egen region direkt på dagensmedicin.se så fort resultaten börjar trilla in. Grafiken uppdateras automatiskt fram tills dess att allting är klart och vi samlar löpande in kommentarer från vinnare och förlorare runt om i landet.

I nästa veckas tryckta Dagens Medicin ger vi också en bild av hur regionvalet har gått, runt om i landet. Men när tidningen går i tryck tisdag förmiddag är utslagen region för region långtifrån definitiva. Den snabbaste uppdateringen får du på vår sajt.

Har du inte aktiverat din digitala prenumeration än? Läs på sidan 10 hur du gör! 

Att påminna Dagens Medicins alla engagerade läsare att rösta känns överflödigt. Själv väntar jag till på söndag.

Toppen

Betald vidareutbildning

I åtskilliga kommuner kan nu sjuksköterskor specialistutbilda sig på betald arbetstid, visar en sammanställning. Det är ett steg på vägen mot ökad kompetens och pengar kommer från överenskommelser mellan SKR och staten om god och nära vård.

Botten

Läkare nära karriärbyte

Att människor ibland byter yrke är i sig inget konstigt. Men det är tragiskt när det handlar om att lämna ett yrke som man i grund och botten brinner för och älskar. Därför är det extra sorgligt att höra tre läkare berätta om varför de står på gränsen till att byta yrke.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev