Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Folkhälsofrågorna behöver en nytändning – och en Greta

Publicerad: 13 november 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tålamod. Det behövs tålamod för att mäta nyttan av breda folkhälsoinsatser.

– Det är det som gör folkhälsa så osexigt att det tar så lång tid innan man ser någon effekt, konstaterar Anna Bergström, implementeringsforskare på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm. Hon intervjuas denna vecka om 15 vårdcentraler som får extra pengar för att minska hälsoklyftorna i utsatta områden. Det är spännande att ta del av lärdomarna från dem som nu engagerat sig och de som bedrivit folkhälsoarbete ett drygt decennium. Lita inte till eldsjälar, inkludera många på vårdcentralen, kroka arm med andra samhällsaktörer, lyssna på befolkningen och håll ut. Framför allt: Håll ut.

Folkhälsofrågorna behöver en nytändning. Varken befolkning eller medier är särskilt bra på att hålla ångan uppe vad gäller långsamma oundvikliga processer. Det blir för stort, för brett, för ogreppbart. Folkhälsan skulle behöva en Greta. Någon som förkroppsligar vad som händer om vi inte lyssnar på varningstecknen.

Men kanske bor det en Greta i var och en av oss. För så fort folkhälsan görs begriplig och landar nära, blir valen tydliga och självklara. Där jag själv bor, i en förort till Stockholm, förs engagerade diskussioner om en fotbollsplan. Eller egentligen att det finns för få fotbollsplaner för de många barn som vill spela. Att de som finns ligger långt bort, dit föräldrar måste skjutsa. Utanför mataffären, i en Facebook-grupp, vid en demonstration utanför kommunhuset dit nästan 2000 personer slöt upp, där diskuteras nu ständigt hur kortsiktigt vi i samhället fattar beslut.

Vad har då detta med hälso- och sjukvården att göra? Säkert är väl stadsbyggnad, rulltrappor, trafiksäkerhet, kvinnovåld, kriminalitet, barn i otrygga miljöer något som nån annan måste ta hand om?

Ja och nej. Alla behöver hjälpa till, och i det arbetet är hälso- och sjukvården särskilt viktig. Där finns kunskap om vad som behövs och vad som är att vänta utan insatser. Hälsofrämjande arbete kan och får inte bli något som görs när allt det akuta är löst. Prioriteras inte det förebyggande, kommer det aldrig finnas tid för nåt annat än det akuta. Folkhälsofrågorna måste prioriteras parallellt med allting annat. Hur svårt det än är.

Toppen

Att Datainspektionen håller tät koll på ökningen av personuppgiftsincidenter under 2019. Bland de tillsynsärenden som myndigheten bedömer extra allvarliga berör sju svensk sjukvård. Viktigt för förtroendet att vården håller rent.

Botten

Att Stockholmssjukvården och de senaste storvarslen är så svår-begripliga att inte ens de som jobbar i den förstår hur det ska gå ihop sig. För både vårdpersonal och patienter krävs att systemet går att förstå och förutspå.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev