fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

För att komma framåt behöver vi försöka förstå varandra

Publicerad: 28 november 2017, 13:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Faran av polariserad debatt brukar gälla de stora skeendena i världen, inte sällan om rasism och Donald Trump. Men den syns även i sjukvårdsdebatten. Det är inte konstigt i tider av stor förändring, press och ovisshet att de tvärsäkra uttalandena och hela handen-pekningarna kommer fram. Men för att verkligen nå längre är det angeläget att försöka förstå varandra.

Många tycker att sociala medier gör det svårare. Ibland är det sant att 140 dräpande tecken snarare gynnar missuppfattningar än förståelse. Men jag har också sett exempel på mot­satsen: Personer som tålmodigt ställer frågor och försöker förstå hur menings­motståndaren tänker, för att sedan bemöta sin kritikers allra bästa argument. I stället för att mer eller mindre medvetet missförstå och slå till med udden mot den darrande halmgubbe man själv byggt upp.

Egentligen är det ingen skillnad mellan sociala medier och ett vanligt jobbmöte. Den med störst öron brukar vinna. Om det nu är en tävling. Det är det sällan.

Det svåra är när det finns många till synes motstridiga bilder samtidigt. En debattartikel i Svenska Dagbladet under rubriken Förlossningsvård i kris – men resultat i världsklass tog nyligen upp just detta. Författarna, bland annat registerhållaren för Graviditets­registret, lyfte fram den goda utveckling som skett för säkrare vård under senare år. ”Sammantaget vågar vi påstå att det sanno­likt aldrig varit förknippat med en så låg risk att genomgå en graviditet och att föda barn som det är i dag i Sverige.” Ändå kommer löpande rapporter om att kvinnor är oroliga inför sina förlossningar, att inte få en plats, att inte hinna fram i tid. Båda bilderna kan vara sanna samtidigt.

Att lyssna och försöka förstå är viktigare än någonsin. Därför blev jag glad av att höra Emma Spak, ST-läkare och nu SKL:s samordnare för nära vård, ta upp just detta i senaste avsnittet av Vårdmaktpodden. Hon hänvisade till forskning om läkares närvaro på arbetsplatsträffar och de vitt skilda uppfattningar som rådde om varför läkarna inte var med. Förenklad sammanfattning: De vill inte, sa sjuksköterskorna. Ingen vill ha oss med, sa läkarna. Genom att mötas i förtroende och tala öppet kan sådana klyftor överbryggas.

Toppen
Ny forskning som jämfört sovställningar hos kvinnor som förlorat ett barn under tredje trimestern med andra lika långt gravida. Datan pekar mot att det är bättre att sova på sidan än på rygg, men det finns ännu ingen sådan informationskampanj eller något fastlagt orsakssamband.

Botten
Att fyra av tio kvinnliga läkare har blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp i sitt yrke. Detta enligt en undersökning på uppdrag från sajten Framtidens karriär – läkare, där 1 353 slump­mässigt utvalda kvinnliga läkare i Sverige svarat.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev