Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: För mycket lappa och laga spär på bemanningsproblem

I längden minskar incitamentet att ställa upp och rycka in vid luckor ännu en gång när återhämtningen aldrig kommer, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 1 december 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Det blir allt mer påtagligt att bemanningsfrågan är svensk sjukvårds kanske största utmaning. Satsningar på bland annat nära vård är helt beroende av att det finns tillräckligt med personal. Personal med rätt kompetens och chans till fortbildning. Personal som får chans att återhämta sig. Och personal som inte i praktiken bara är på tillfälligt besök. Utan bidrar till kontinuitet och har möjlighet att lotsa nyutexaminerade in i sina yrkesroller.

De arbetsplatserna finns förstås och goda exempel tränger mer sällan igenom nyhetsbruset.

Men exemplen på motsatsen är alltför många. Bristen på först fast anställda allmänläkare och sedan brist på hyrläkare för att fylla vakanserna i delar av Region Värmland är ett färskt sådant. Situationen på ett antal av ­landets förlossningskliniker ett annat.

En bra arbetsmiljö kräver mer än en stark bemanning, men det är frågor som väldigt ofta går hand i hand. I en enkät från Läkarförbundet som vi skrev om nyligen pekade mer än var femte svarande ut vårdpersonalens arbetsmiljö som den viktigaste hälso- och sjukvårds­politiska frågan inför valet 2022. Valet stod mellan nio alternativ och bara ett fick väljas av de läkare som besvarade enkäten. Det var bara vårdplatser/vårdplats­brist som rankades högre.

För många handlar arbetsmiljö för närvarande om möjlighet till återhämtning. Om sparade semesterdagar som kan bli knepiga att ta ut även denna jul och nyår och om kompsaldon som aldrig krymper. I längden minskar incitamentet att ställa upp och rycka in vid luckor ännu en gång när återhämtningen aldrig kommer. Och incitamentet att söka annat jobb ökar. I värsta fall lämna ett yrke som man egentligen brinner för.

För mycket lappa och laga spär bara på problemen och dessutom riskerar kompetensen att utnyttas på fel sätt. Det här är förstås även en oroad arbets­givarsida införstådd med. Samtidigt har schema­läggare och hr-personal tuffa utmaningar.

I närtid handlar det om att hitta rum för återhämtning. Men på sikt krävs mer långsiktiga lösningar. Däri ingår att se över att kompetensen används rätt – en gammal men berättigad käpphäst för många. Det handlar både om att hitta de arbetsuppgifter som kostar mer än vad de smakar för vården som helhet och på allvar diskutera vem som ska göra vad. Där finns alldeles säkert utrymme för förbättringar.

Toppen

Bra att prejudikat väntar
Det är välkommet att fallet där Karolinska institutets förre prorektor Karin Dahlman-Wright anklagats för oredlighet i forskning, fällts av Nämnden för oredlighet i forskning och sedan friats i förvaltnings­rätten prövas i kammarrätten. Prejudikat behövs på området.

Botten

Första omikronfallet i Sverige
Det var naturligtvis bara en tidsfråga innan det första svenska fallet av omikronvarianten av sars-cov-2 bekräftades, i form av ett importfall hos en resenär från. Återigen en påminnelse om att viruset fortsätter att sätta press på samhället.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev