Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Förhoppningsvis tar väljarna verkligen ställning i regionvalet”

Vårdfrågorna kommer troligtvis inte avgöra riksdagsvalet, trots att de är viktiga för väljarna. Men kanske kan det pressade läget inom vården på många håll få väljarna att ta aktiv ställning i regionalvalet, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 24 augusti 2022, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Val 2022Regionval 2022Almedalen Region SkåneToppnyheter

Bland många ljusa minnen från min sommar 2022 finns ett riktigt mörkt, som jag delar med så många andra som var på plats i Visby den 6 juli. Det brutala våldsdådet på Donners plats då Sveriges Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren berövades livet kommer för alltid att förknippas med Almedalsveckan. 

Händelsen överskuggade naturligtvis allt annat i Almedalen. Men det finns också mycket positivt därifrån. Med lite färre besökare och arrangemang fanns det mer tid att verkligen lyssna och samtala. Kvaliteten i många diskussioner var hög och evenemangen som regel välbesökta. 

Däremot var det rätt tyst från politiskt håll kring vårdfrågorna. Så har det på riksnivå i hög grad fortsatt. Ganska lite talar för att det blir vårdfrågorna som avgör riksdagsvalet, trots att de rankas väldigt högt i befolkningen.

Andra frågor, liksom grundläggande ideologisk syn, väger tyngre och exempelvis Sveriges Radios utfrågningar av partiledarna nu i augusti har i väldigt liten omfattning berört vårdområdet.

Sjukvården är som bekant främst regionernas ansvar, även om just statlig styrning av vården är en fråga som blivit hetare, och som Kristdemokraterna lyfter. Det hindrar inte att det finns vårdfrågor på rikspolitisk nivå. Och i det rådande tajta opinionsläget är det inte otänkbart att någon sådan fråga i slutskedet ändå kan få stor betydelse.

Denna vecka listar vi partiernas viktigaste valfrågor, på riksnivå, för att göra er läsare lite klokare – och låter röster från vården tycka till om löftena. Samtidigt är det uppenbart att partierna som mer eller mindre motvilligt söker sig till varandra inte är särskilt samspelta i sina utspel kring vården. Därför är det extra knepigt för väljarna att bilda sig en uppfattning om vad löften blir värda längre fram.

På regionnivå i bland annat Skåne är det däremot full fart på vallöften på vårdområdet. Förhoppningsvis kan det tuffa läget i vården på så många håll få väljarna att verkligen ta aktiv ställning i regionvalet och tvinga partierna till svar på den viktiga frågan HUR.

Själv roar jag mig gärna med inte-testet, när det kommer till de extremt korta budskapen på valaffischer. Att stoppa in ett ”inte” eller ersätta värdeord som ”starkare” mot ”svagare” är effektivt och bitvis ganska elakt. Det får många slagordsliknande budskap att falla platt.

En sak är säker. Det blir en rafflande historia den 11 september.

Läs också: Här är riksdagspartiernas tre viktigaste vårdfrågor 

Toppen: Klargörande svar om miljö

Patientsäkerheten och den medicinska nyttan väger alltid tyngst. Men när olika alternativ finns är det viktigt att andra aspekter utreds och vägs in. Det är en ny studie från Lunds universitet, om miljöpåverkan av engångsportar, ett bra exempel på.

Botten: Avbrutna semestrar

Att sommaren i vården skulle bli tuff på många håll var väntat. Det gör det inte mindre bekymmersamt att personal på flera håll i landet fick avbryta ledighet och gå in och jobba – frivilligt eller som i Norrtälje beordrade. Oerhört viktig återhämtning har gått till spillo.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev