Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Förlängd tid till medicinsk bedömning är ett rimligt förslag”

”Trots de dystra erfarenheterna ger utredarna, som sig bör, inte upp hoppet om att en vårdgaranti kan fungera och stuvar i sina förslag om en del i dagens tidsgränser”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 25 maj 2022, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Region SkåneToppnyheter

Självtest för hpv som alternativ till cellprov hos barnmorska sprider sig. Nu rapporterar Region Skåne att hela 90 procent av de kvinnor som får testen skickar in proven – och 98 procent i gruppen 23–30 år. Det är strålande bra siffror för förebyggande av cervixcancer. Bristande tillgänglighet är ett sorgebarn som svensk sjukvård har fått dras med i decennier – trots åtskilliga försök att lösa problemen. Den bilden bekräftades ännu en gång när Tillgänglighetsdelegationen fredagen den 20 maj lämnade över sitt slutbetänkande till regeringen.

Vid en pedagogisk presentation visade den särskilda utredaren Gunilla Gunnarsson bland annat talande statistik om uppsatta mål som inte nåtts. Det finns variationer mellan regioner och mellan specialiteter, men på det stora hela är bilden ganska dyster. Också nu i början av 2022 späs problemet på. Tillflödet av nya patienter som väntar på vård är större än de som lämnar kön.

Utredarens dom är klar – den lagstadgade vårdgarantin följs inte och har inte följts. ”Min känsla är att tillgängligheten inte har högsta prioritet – kanske på grund av att vi har goda medicinska resultat i övrigt, och att man har lutat sig mot det”, sa Gunilla Gunnarsson under fredagens presskonferens.

Trots de dystra erfarenheterna ger utredarna, som sig bör, inte upp hoppet om att en vårdgaranti kan fungera och stuvar i sina förslag om en del i dagens tidsgränser och vill införa en del nya, inom såväl primärvård som specialistsjukvården.

Ett av förslagen är att förlänga tidsgränsen för medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad personal inom primärvården till sju dagar i stället för dagens tre.

Antagligen skulle en del patienter få vänta längre, men utredaren vill bland annat komma åt att patienter med kroniska sjukdomar, väl kända på vårdcentralen, nu kommer i kläm. De kan kallas till återbesök inom några veckor – för samma åkomma som sällan besökare snabbt får en tid för.

Utredaren ser också att en tidsgräns på sju dagar skulle underlätta planeringen på vårdcentralen, och göra att fler patienter får träffa samma läkare vid varje tillfälle.

Med bland annat dessa motiv i bakgrunden, ter sig sjudagarsgränsen som rimlig och tilltalande.

Detta är bara en av många intressanta delar i utredningen. Bättre, årliga uppföljningar och ökad regionalisering av läkarutbildning är ett par andra. Vi lär få anledning att återkomma många gånger till utredningens förslag och slutsatser.

Om de resulterar i lösningar som får fason på det eviga sorgebarnet bristande tillgänglighet återstår att se.

Bra fart på självtest för hpv

Självtest för hpv som alternativ till cellprov hos barnmorska sprider sig. Nu rapporterar Region Skåne att hela 90 procent av de kvinnor som får testen skickar in proven – och 98 procent i gruppen 23–30 år. Det är strålande bra siffror för förebyggande av cervixcancer.

Att försiktighet styr riktlinjer

Det vore bättre om indikationen för läkemedlet rituximab utvidgades till att gälla ms – i stället för den omfattande användning off label som nu sker. Men det är ändå mycket olyckligt att oro för skadestånd får Socialstyrelsen att välja bort rön om rituximab,

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region SkåneToppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev