Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Försäkringskassan bör se över även långa sjukskrivningar”

Öppningen från Försäkringskassan om att lätta bördan för läkare när det gäller intygsskrivande lär definitivt välkomnas av läkarna, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 16 februari 2022, 04:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefsredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

FörsäkringskassanFolkhälsomyndighetenToppnyheter

Det är bra att tänka nytt ibland. Och rätt ofta är det lättare att göra det när de gamla vanliga förutsättningarna ställs på ända. Som till exempel av en pandemi.

De senaste två åren har både regeringen och Försäkringskassan ruckat på de normala kraven på läkarintyg vid sjukskrivning. Och erfarenheterna från de senaste två åren har fått Försäkringskassan att börja skissa på lösningar för att läkare inte ska behöva skriva intyg för sjukskrivningar kortare än en månad. 

Ännu är tankarna långtifrån förverkligade och juridik snarare än teknik skulle kunna vara det som blir hinder att runda. Men öppningen från Försäkringskassan om att lätta bördan för läkare när det gäller intygsskrivande lär definitivt välkomnas av professionen och kanske öka många läkares ganska låga tillit till just Försäkringskassan.

Nu handlar det förstås inte om en charmoffensiv från myndighetens sida. Det här handlar om intyg som Försäkringskassan själv sällan hinner hantera innan den sjukskrivna är tillbaka på jobbet, konstaterar it-direktören Stefan Olowsson krasst.

Och även myndigheten ser tid och kraft som kan sparas och läggas på annat – till allas glädje och nytta.

Om detta lyckas, är det dags att Försäkringskassan tar ett kliv till och ser över hanteringen av långvariga sjukskrivningsärenden, i synnerhet sådana där det tyvärr är helt osannolikt att den sjukskrivna återfår sin arbetsförmåga. Fall som i dag kräver en massa administrativt arbete och knappast gynnar patienterna och där läkare gång på suckar över -fyrkantighet och kompletteringskrav och över hur omöjligt det kan verka vara att leverera ”rätt” svar vid första eller ens tredje försöket.

En förändring här kräver antagligen mer komplexa lösningar än för korta sjukskrivningar och systemen måste vara rustade för att minska risk för missbruk. Men det är klart att det går att hitta bättre lösningar än dagens även på detta område. Det administrativa jobbet måste vara så smidigt det bara går och fylla sin funktion. Därmed behöver det då också utvärderas.

Vilken administration i din vardag ser du som möjlig att förenkla eller rentav överflödig? Eller har du smarta tips på hur administrativt jobb förenklas? Hör av dig och berätta!

Läs också: Sjukintyg kan förenklas med diagnoskod direkt ur journalen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev