Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Förslag om vinster i välfärden löser inte sjukvårdens problem

Publicerad: 8 november 2016, 14:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om sjukvårdens stora utmaningar fått ens en tiondel av den uppmärksamhet som utredningen kring vinster i väl­färden fått hade det varit ett steg framåt. I sjukvårdens egen lilla bubbla finns tusentals engagerade läkare, politiker, sjuksköterskor, chefer, fysioterapeuter, projektledare och ­administratörer som brinner för att utveckla svensk sjukvård. Men i den allmänna politiska debatten är det relativt tyst.

Förutom om vinster i välfärden. En utredning vars själva förutsättning och direktiv klumpar ihop välfärdens alla problem och kokar ner dem till offentligt/privat. Som skickat ut testballong efter testballong i medierna under utredningens gång för att känna av hur opinionens vindar viner.

Nu finns förslaget framme och vad man än tycker om det är en sak säker: Det löser inte de enorma utmaningar som svensk sjukvård står inför. Med en åldrande befolkning, primärvård som bara fungerar fläckvis över landet, vårdpersonal som säger upp sig i grupp, extremt seg digitalisering och brist på fungerande samarbete mellan landsting och kommuner finns så mycket att ta tag i. Så många grundläggande frågor om hur vården som organisation möter patienten behöver lösas. Där varje enskilt bemötande från vårdpersonal kan hålla toppklass men det faktum att en patient med en kronisk sjukdom får dra sin sjukdomshistoria för en ny läkare varje gång gör att bemötandet från vården i sin helhet får underbetyg.

Det finns svagt stöd i forskning och samlad erfarenhet för att tro att det är avgörande för patienten huruvida vården utförs av en privat eller offentlig utförare. I opinions­undersökningar syns också folkets lite ambivalenta inställning: Man gillar valfrihet, men vill inte att vårdföretag ska göra vinst på skatte­pengar. Det är högst rimligt att för folkets räkning vilja säkerställa att de gemensamma pengarna används på ett klokt sätt.

Men vi får inte för ett ögonblick tro att ett vinsttak i sjukvården spelar roll för de stora problemen. De behöver lösas ändå, och det är bråttom. Politiker på riksnivå i alla partier har ett ansvar att brinna och debattera lika hårt för vårdens utvecklingsfrågor som för eller emot vinster. Som sagt, bara en tiondel så hårt vore ett steg framåt.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev