Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Förslagen om primärvården känns lite tunnare än väntat

Vi var nog många som hade förutspått en skarpare reglering av nätläkarna bland regeringens förslag, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 10 november 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Efter vårens ganska om­fattande debatt om stigande kostnader för nätläkarbesök som regionerna själva inte kan styra över, var vi nog många som hade förutspått en skarpare reglering”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdSocialdemokraternaNätläkarbolagRegeringenTillgänglighetsdelegationen

Det har duggat tätt med nyheter med koppling till sjukvården från regeringskansliet den allra senaste tiden. Det är knappast någon tillfällighet. Regeringen Stefan Löfven lämnar med stor sanno­likhet in sin avskeds­ansökan denna vecka.

Med det fortsatt osäkra parlamentariska läget kan det dröja innan en ny regering röstas igenom. Det fanns med andra ord starka incitament att tillsätta utredningar och komma med förslag medan tid är.

Dit hör ett tilläggsuppdrag som Tillgänglighetsdelegationen fått och välkomnar – att föreslå lagändringar när det gäller hur snabbt patienter ska få besked om väntetid till operation

I veckan fick lagrådet också socialdepar­tementets lag­förslag om primärvården – ett förslag som många har väntat på. Därför skriver Dagens Medicin om lagråds­remissen och reaktioner på den från bland annat 15 regioner runt om i landet.

Kanske har förslaget delvis stressats fram. För det känns lite tunnare än väntat. Efter vårens ganska om­fattande debatt om stigande kostnader för nätläkarbesök som regionerna själva inte kan styra över, var vi nog många som hade förutspått en skarpare reglering.

Patienter ska visserligen inte kunna lista sig hos nät­läkare som saknar avtal med deras region, men ändå välja digitala besök hos andra nätläkare. Frågan om ersättningen i utomläns­avtalet bollas tillbaka till regionerna.

Reaktionerna från region­företrädarna på förslagen är i många fall lite avvaktande – delvis för att regionerna behöver analysera mer, men några konstaterar också krasst att förslagen i praktiken knappt påverkar dem.

En av de punkter där det råder delade meningar är en begränsning av patienters möjlighet att lista om sig till två gånger per år – utom i undantagsfall. Listningstak, fast utan någon nivå inskriven i lagen, går åsikterna också isär om. Exakta siffror är knepiga i lagtext, men ett riktmärke är ändå ett steg mot mer jämlik vård. Förhoppningsvis når regionerna någon form av samsyn – trots olika förutsättningar.

Listningstak kan vara bra för läkares arbetsmiljö, men missgynna enskilda patienter, är en synpunkt. Jag är övertygad om att det som gynnar arbetsmiljön i förlängningen också kommer patienterna till gagn – i form av läkare som får mer tid och jobbar kvar. En förbättrad kontinuitet gynnar personal, patienter – och regioner.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev