lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Framtidsplanen i Stockholm är ett kommunikativt misslyckande

Publicerad: 5 februari 2020, 10:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Är det vi kallar kriser alltid plötsliga? Eller är många av dem sådana som borde ha gått att se på långt håll och därmed planera för i god tid? Med en del av sjukvårdens just nu största problem är det enkelt att med facit i hand tro det senare. Men det är ju just med facit i hand.

Journalistiken får ofta rättmätig kritik för att ha svårt att beskriva stora, långsamma skeenden med samma eftertryck och självklarhet som de snabba, korta. Miljöreportrar har stångat sig blodiga i många år utan att lyckas skära igenom det mer uppseende-väckande nyhetsutbudet av blåljuskaraktär: terrordåd, politiska lappkast inför regeringsbildningar, sprängningar och flyktingströmmar över farliga vatten. Men så plötsligt händer det – vår världs brist på hållbarhet är på allas läppar. Kanske för att vi börjar se konsekvenserna tydligare, för att budskapet långsamt trummats in, vi har vaknat upp.

Tillbaka till hälso- och sjukvården, och låt oss ta Stockholm som exempel, om inte annat för att där finns ”extra allt” vad gäller behov, utbud och krångel. År 2011 fattade landstingsfullmäktige där beslut om börja jobba med det som kom att kallas Framtidsplanen; det vill säga ett sätt att anpassa hälso- och sjukvården i länet till framtida Stockholmares behov och förväntningar. I vanlig ordning hänvisar man till detta som en ”satsning”, ett ord som i vårdsammanhang blivit så slitet att det förlorat all mening. Men om vi bortser från den detaljen så börjar man sedan lägga upp strategier och planer för att år 2025 vara i mål med en vård som är tillgänglig, effektiv och av god kvalitet.

Det är inte helt lätt att överblicka men i huvudsak är regionen nu inne på sista tredjedelen av en stor förändring, där den – i stora drag – ändå ligger i fas med planerna. Kanske nås ändå inte målen, men i stort sett håller man sig till de övergripande dragen i planerna.

Men för dem som berörs allra närmast, personalen och patienterna, kommer allt som en stor och ovälkommen överraskning. Ansvariga beslutsfattare – och medier – har inte i förväg lyckats beskriva vad som kommer att hända. Det är ett kommunikativt misslyckande som nu kostar vården massor av energi, kraft och i förlängningen resurser – när skickliga vårdproffs tappar sugen.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev